29.02.2024. u Tribinama Grada Zagreba na adresi Kaptol 27 održana je Završna konferencija projekta BAKU I DJEDA SVAKO DIJETE TREBA.

Projekt se provodio od 01.10.2023. do 29.02.2024. godine. Financiran iz proračuna Grada Zagreba

Cilj projekta  „ BAKU I DJEDA SVAKO DIJETE TREBA“ je unapređenje i zaštita prava djece,  osnaživanje kapaciteta i podrška obitelji, zaštita prava i poboljšanje kvalitete života osoba starije životne dobi te poticanje volonterstva .

PROGRAM ZAVRŠNE KONFERENCIJE „BAKU I DJEDA SVAKO DIJETE TREBA“

16:00 – 16:10  Pozdravni govor Melite Požgaj, voditeljice projekta

16:10 – 16:25 Ines Kovačić, grupna terapeutkinja, članica Instituta za grupnu analizu, članica Hrvatske komore psihoterapeuta, ujedno i dopredsjednica Udruge Životna linija : “Što smo mogli naučiti na grupama podrške?”

16:25 – 16:40  Boro Ranitović,  Anan-Do majstor borilačkih i terapeutskih vještina i predsjednik udruge CENTAR DO : „ Tai chi, vještina koja nam pomaže na stotinu načina, a ne odmaže niti na jedan“

16:40 – 16:55 Iztok Ivančič, predsjednik Društva DOOR iz Slovenije : „ I u Sloveniji BAKU I DJEDA SVAKO DIJETE TREBA“

16:55 – 17:10  Hrvoje Jukić, odvjetnik : „Pravo djece na viđanje baka i djedova“

17:10 – 17:20  Predstavljanje rezultata projekta

17:20 – 18:00 Druženje i domjenak

Atmosfera konferencije je bila divna, puna emocija i  prijateljska. Na početku, u mraku i potpunoj tišini voditeljica projekta gđa Melita Požgaj pročitala je dijelove pisma jedne bake čiji sin je umro a ona godinama ne viđa unuke. Starici od skoro 90 godina susjeda skida slike sa portala škole da bi ih odnijela u tiskaru i stavila u dnevnu sobu te barem tako imala unuke uz sebe. Bilo je jako emotivno,  sa suzama i bolnom tišinom sudionika konferencije.
Panelisti na konferenciji  su vrhunski stručnjaci a  teme su bile izvrsno obrađene.
Ines Kovačić iz Udruge Životna linija je stručno sa puno empatije obradila grupe podrške kojih je u 5 mjeseci projekta bilo 4 i na kojima je sudjelovalo 30 korisnika.
Boro Ranitović , predsjednik Udruge CENTAR do prošao je kroz sve 4 tai chi radionice na kojima je sudjelovalo 35 korisnika  i svojim predavanjem pokazao stručnost u 30 godina svoga rada. Zanimljivo predavanje Iztoka Ivančića, predsjednika Društva DOOR  iz Slovenije o stanju u njihovoj državi gdje ne da nemaju ovakvih projekata nego i nitko ne priča o problemu ne viđanja unuka a oni imaju strašnu medijsku blokadu dovelo je i do nekoliko pitanja sudionika konferencije.
Na kraju zanimljiv je predavanje održao Hrvoje Jukić, odvjetnik sa više  od 20 godina rada na sudovima gdje propagira ravnopravno roditeljstvo. Podijelio je zanimljiva  iskustva osobe koji godinama radi sa roditeljima i članovima obitelji koji imaju problema sa ne viđanjem djece i unučadi. .
Nažalost nije nam mogao doći psiholog Bojan Klapčić koji je izvoditelj psihosocijalnih radionica ali smo naveli njegov rad na projektu u kojem je proveo 4 radionice psihosocijalne pomoći sa 47 korisnika projekta.
Jako draga urednica i novinarka Ana Tomašković postavljala je izrazito zanimljiva pitanja. Došla nam je i novinarka Prvog programa Hrvatskog radija te  uzela izjave panelista na osnovu kojih će snimiti emisiju.
Na kraju je voditeljica projekta gđa Melita Požgaj navela nekoliko brojčano važnih činjenica :

NA 12 RADIONICA PRUŽILA SE POMOĆ 112 KORISNIKA

U 90 % slučajeva javljali su se bake i djedovi sa očeve strane i to najčešće kada se nakon razvoda ili raskida veze na raznorazne načine onemogućava djeci da vide tatu i obitelj sa njegove strane. U ostalih 10 % radi se o bakama i djedovima i sa očeve i sa majčine strane, gdje oba roditelja onemogućavaju  unucima da vide bake i djedove.

POZIVI : 78 –  28 ŽENA i 50 MUŠKARACA Gradovi : Varaždin, Duga Resa, Cirkovljani, Rijeka, Krapina, Slavonski Brod, Zadar, Turčin, Vrbovec, Split, Koprivnica, Kaštela, Umag, Imotski, Sveti ivan Zelina, Strizivojna, Varaždin, Bihać, Njemačka, Finska, Irak

INDIVIDUALNI SASTANCI : 7  – 2 žene i 5 muškaraca.  Zagreb i Rijeka

MAILOVI : 55 – 23 žene i 32 muškarca.  Gradovi : Sveta Marija, Turčin, Rijeka, Pitomača, Bihač, Knin, Split, Ivanec, Bedekovčina, Osijek, Dugo Selo, Varaždin, Krapina, Crna gora, Njemačka, Švedska

FB STRANICA : 15 – 4 žene i 11 muškaraca

4 INFO TOČKE : MO Horvati Srednjaci, Knjižnica Voltino, knjižnica Knežija, Volonterski Centar Zagreb, Zavod za socijalnu skrb Trešnjevka

Suradnja : Udruženja iz Regije, DOOR iz Slovenije, Centar ravnopravnog roditeljstva iz Srbije, Centar za ravnopravno roditeljstvo iz Sjeverne Makedonije, neformalna inicijativa Ravnopravno roditeljstvo iz Bosne i Hercegovine i udruženje iz Crne Gore, Udruga Čisteći Medvjedići, Udruga  RokOtok, Hrvatska udruga za bolesti štitnjače

MEDIJI : Z1 Televizija, NOVA TV, HRT – Dobro jutro Hrvatska.mirovina.hr, suh.hr, zmaichek.com.hr, indeks.hr, večernji.hr, narod.hrslobodnadalmacija.hr,  radio hrt, radio 92 FM, RADIO Novi Marof, Radio Eurostar Umag, banjaluka23.com, vesti.rs, srpskainfo.com, nezavisne.com, una.ba, majka i dete

Rezultati : broj evidentiranih  267 KORISNIKA !

Divna atmosfera sa puno naših članova, volontera koji su pomogli u svemu.
Mali projekt od samo 5 mjeseci trajanja uz izniman rad velikih ljudi

 

 

Podijelite na društvenim mrežama: