6c9db442202aaf20ba9f1179cd3ae5e28a514cfc900c8dc8547c705181e73193 (1)Sastanku su nazočili:

 • Oliver Čanić
  Predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo
 • Kristijan Nikolić
  Dopredsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo

Članovi:

 • Ivo Mijat
 • Silvije Palešćak
 • Zvonko Grgec

Članovi vlade:

 • Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić + 2 pomoćnice ministrice
 • Ministar pravosuđa Ante Šprlje
 • Moderatorica Obiteljskog zakona Ljubica Matijević Vrsaljko

Ovaj sastanak nije običan sastanak,već jedan veliki sastanak koji obuhvaća veliku cjelinu Obiteljskog zakona.
Sastanak je odrzan u dvorani za sastanke Ministarstva soc.politike i mladih a domacini su nam bili ministrica socijalne politike Bernardica Juretić, ministar pravosudja Ante Šprlje te nam se neplanirano pridružila i Ljubica Matijević Vrsaljko,nekad pravobraniteljica za djecu i gradska zastupnica,a uskoro i moderator novog(starog)OZ. Vrijedno za napomenuti da su bile i 2 pomocnice/zamjenice resorne ministrice…Jednom rječju najjača postava socijale i pravosudja u Hrvata.
Sa nase strane izlaganje i predstavljanje je zapoceo Kristijan Nikolić,koji naglašava nužnost suradnje, zapostavljenost očeva u obiteljskim predmetima a nadovezuje se gospođa Matijević Vrsaljko koja se u svemu slaze sa Kristijanom i nadopunjava opravdanost susreta. Na pocetku napominjem da je ovo jedan od vaznijih sastanaka zbog prisutnosti i prijama neke Udruge od strane 2 ministra te meritora tj kreatora prošlih djelova OZ.,pogotovo u dijelu obiteljskog nasilja gdje Vrsaljko.
Priznanje gospođe Vrsaljko da se u zadnje vrijeme nasilje jako zloupotrebljava te gubi svoj smisao i nuzne su promjene. Stoga kako dolazimo sa terena i imamo dosta iskustva kroz svoje osobne borbe,ministrica Bernardica prihvaća naš projedlog da sudjelujemo u radnoj skupini sto objeručke prihvaćaju svi nazočni.
Ministar Šprlje iako sa nesto manje iskustva u obit.predmetima uvidja potrebu komunikacije i koordinacije Centara i pravosudja,te iako nam daje podrsku da apeliramo članstvo na nužnost plaćanja alimentacije. No bez obzira treba,veli on,da se kod izmjena i dorade OZ dade naglasak na zajednicko skrbnistvo,sto bi uvelike smanjilo probleme sa alimentacijama.Oliver naglasava prijašnje susrete sa mjerodavnima te da se nije puno napravilo
Upozorava na raskorak u trazenim institucionalnim izvješćima te ukazuje na dobru praksu drugih zemalja. Ivo je malo opleo po Centrima te njihovoj tronosti i ignoranciji očeva…Govorio je o sve goroj demografskoj slici Hrvatske jer osim ekonomske dozivljavamo zakonsku i rodnu krizu. Zvonko je malo dotaknuo svoju problematiku neučinkovitosti policije te nemogućnost ostvarenja prava zbog nepotizma i pozicija moci a Silvio je dotaknuo bespotrebne parnice koje su našle put do Strassbourgha i olakšale drzavnu blagajnu za stotine tisuća eura a sve se moglo drukčije završiti i novac bolje upotrijebiti.
Jednom rječju – jako dobar koristan i plodonosan susret koji treba iznjedriti- svi se slazu-promjene u cilju zastite djeteta te utiranje puta zajedničkom skrbništvu kao prvoj opciji Sudova odnosno Centara.Koji napokon treba bolje povezati

Podijelite na društvenim mrežama: