30.10.2017. počelo je javno najveće istraživanje Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo pod nazivom „Sudovi u RH“ . Rezultate možemo očekivati početkom sljedeće godine.

Naime, toga dana na adrese 24 općinska suda u Republici Hrvatskoj, uključujući i Ministarstvo pravosuđa, uputili smo 12 načelnih pitanja vezanih uz primjenu zakona i međunarodnih ugovora kojih je i Republika Hrvatska potpisnica, u pogledu zaštite prava malodobne djece i roditelja na tim istim sudovima.

Nakon pristizanja svih odgovora, analize istih, upoznat ćemo hrvatsku javnost putem medija sa radom sudova u pogledu zaštite prava malodobne djece.

Već sada možemo reći da nam je pristigao i prvi odgovor sa Općinskog suda u Karlovcu pa ih za sada ističemo kao primjer ažurnog postupanja, a o samom sadržaju odgovora nakon što se provede analiza.

Objavljujemo 12 pitanja koje smo uputili sudovima:

1. Koliko u prosjeku traju sudski postupci, na vašem sudu, u kojima se odlučuje o legitimnim pravima malodobnog djeteta (povjera na zajednički život jednom od roditelja, osobni odnosi, alimentacija)?

2. Koliki je prosječan rok, od pokretanja postupka, u kojemu raspravne sutkinje donose privremenu mjeru kako bi se zaštitila prava malodobnog djeteta? Da li postoje predmeti u kojima privremena mjera nije donesena i zašto (načelno)?

3. Na temelju kojih kriterija sutkinje odlučuju koji je roditelj kompetentniji da mu se dijete povjeri na zajednički život?

4. Na koji način se na vašem sudu ispituje volja i mišljenje malodobnog djeteta (tko ispituje, koje posebne edukacije ima ta osoba, u kakvoj prostoriji, da li se audio-vizuelno snimaju ta ispitivanja)?

5. Kako komentirate statističke pokazatelje, kojih je i vaš sud dio, prema kojima su se djeca povjerila u 87 % slučajeva majkama; u 9 % slučajeva očevima; 3 % djece je bilo pod zajedničkim skrbništvom i cca 1 % djece u instituciju(izvor Državni zavod za statistiku)?

6. Da li ti podaci ukazuju na to da su prema odlukama vašeg suda očevi manje kompetentni roditelji i kao takvi nepotrebni djeci ili je nešto drugo u pitanju?

7. Koliki je uobičajen opseg osobnih odnosa djeteta i roditelja s kojim dijete ne živi, a koji dosuđuje vaš sud?

8. Kako je to u interesu djeteta?

9. Što je to „najbolji interes djeteta“, a što vrlo često možemo pročitati u obrazloženjima vaših odluka?

10. Što je to „djetetova dobrobit“?

11. Koji je stav vašeg suda prilikom odlučivanja o povjeri djeteta i određivanju osobnih kontakata, ako je jedan od roditelja pravomoćno osuđen za nasilje u obitelji?

12. Koja je spolna zastupljenost vašeg suda, a posebno obiteljskog odjela?

Podijelite na društvenim mrežama: