Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo 04.12.2017. na adrese raznih medija poslala je priopćenje koje ćemo vam u cjelosti prenijeti. Na osnovu toga je RTL 05.12.2017. u emisiji RTL DANAS napravio kratki prilog,te su neke novine prenijele priopćenje ( linkovi ispod priopćenja HURR-a). 

Zahvaljujemo svim članovima koji su se odazvali pozivu Udruge da u javnost iznesu svoja svjedočanstva o još jednom Božiču bez svoje djece.

Da li znate koliko djece u Hrvatskoj niti ovaj Božić neće vidjeti jednog roditelja?!

 Priopćenje Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo:

7036 razvedenih brakova u 2016. (izvor: Državni zavod za statistiku), više od 5000 djece sudjeluje u razvodima, 30 % razvoda je konfliktno, više od 1500 djece svake godine ne viđa jednog roditelja ili ga viđa daleko manje od sudske odluke, u pravilu radi se o očevima.

Centri za socijalnu skrb i sudovi statistiku riješenih predmeta pune i sa predmetima u kojima se roditelji mogu dogovoriti i bez njihovog uplitanja, a najčešći odgovor roditelju koji ih moli za pomoć i podršku kako bi zaštitio dijete je: „Mi tu ne možemo ništa!“

Svi sve znaju, a nitko ništa ne poduzima!

Najljepše doba godine je pred nama. Uz slavlje Božića to je i vrijeme darivanja.Djeca se posebno vesele sv. Nikoli, kada dobivaju poklone u čizmice.

Donosimo jednu u nizu mnogih istinitih i tužnih priča o tatama koji mole centre za socijalnu skrb i sudove za pomoć i podršku kako bi mogli vidjeti i obradovati poklonom svoje dijete:

 

 VRATA KOJA OSTAJU ZATVORENA

On svaki dan barem desetak puta  prođe kraj tih vrata. Ne otvara ih. Tako već 3 i pol godine…42 mjeseca…1260 dana…30 240  sati…a koliko tek minuta i sekundi. Prođe kraj njih i ne otvara ih a svaka misao, svaka nada, bol, čežnja,tuga u svakoj minuti njegovog života pune 3 i pol godine nalazi se tu. Iza tih vrata. Neki put zastane, samo uzdahne, neki put ubrza kao da ih ne primjećuje, no bol u očima govori sve.

Otvaraju se rijetko, da pobrišemo prašinu sa polica, poravnamo  krevet, pokušamo obrisati čežnju sa malog pande, prizvati smijeh u kruni od princeze, pomaknuti igračke, oživiti uspomene.U toj sobi igrala se njegova kći, u tom krevetiću njene male oke pratile su svaki njegov pokret dok joj je noći i noći pričao priče uz koje je sretno tonula u san. Smijeh, male ručice, živahne smeđe oke….tatina mala ljubav.

Nema dana u tih dugih 1260  da se ne upita…“Gdje je sada Mali moj?“

Nema minute u tim bezbrojnim  satima  da se ne upita…“Kako je Mali moj?“

Nije ona daleko, tek 15 minuta vožnje, pola sata hoda, a kao da je na kraj svijeta, nedostižna, zabranjena.

Njena mama prestala je voljeti njenog tatu davno, davno i jednog dana prije 3 i pola godine uzela ju za ruku i odvela. Rekla je : „Nikad je više nećeš vidjeti.“ Uzela njihovu kćer, nagurala u auto kao stvar i odvela….

Vani miriši na snijeg, još jedna zima, još jedan Božić. On ih ne broji, ali zna da ovo je 4.Božić bez nje. I u javi i u snu sjeća se njenog smijeha dok ujutro ispod bora otvara poklone i grli ga od sreće : „Tatica moj! „

Dani se pretvaraju u mjesece, mjeseci u godine, a svaka sekunda je tuga. Siva je ta tuga, samo stoji, malo zaleluja i ne odlazi.

A vrata ?  Ta vrata ostaju zatvorena….

Tata Zvonko Grgec

ZAŠTO MOJ TATA PLAČE ?

1.IVAN  :

Neznam šta bih rekao jer ovo su mi prvi blagdani bez obitelji, valjda će  proći sve sukladno planu  o zajedničkoj roditeljskoj skrbi a to je božićne blagdane  kod  jednog a novogodišnje kod drugog roditelja.. Stvarno neznam kako će se sve odigrati, MATEJ SIGURNO  ĆE BITI TUŽAN, A KAKO TO SPRIJEČITI, mislim da ne postoji odgovor na to jednostavno pitanje

TATA IVAN, ŠIBENIK

 1. TINO SKORIĆ :

Imam dva sina predškolske dobi te prema mišljenju czss i pravomoćnoj presudi sudi za zimske praznike djeca borave 5 dana sa ocem a 5 dana sa majkom. Prvo neznam po kojem kalendaru zimski praznici traju 10dana.

Prežalosno je da se napiše 5 dana sa ocem. 5dana sa majkom jer ćitajući ispada nekakva jednakost.

A u praksi djeca žive  s majkom te praznici traju od 15 do 20 dana, pa mi nije jasno gdje je tu jednakost.

Majka ne brani susrete po sudskoj presudi, ali isto tako ne dopusta ni minutu duže van sudsko propisanih termina.

Nema nikakve fleksibilnosti te prilagožavanja i potrebama djece.

Žalosno je da otac u biti uvijek ovisi o tome koliko je majka djece normalna, jer su u nje panj i škare.

U mom slučaju prema onom sto očevi dobivaju ja imam dobra viđanja.

Svugdje se viče djete ima pravo na oba roditelja. Ja to nigdi ne vidim da se primjenjuje osim u slučajevima gdje se majka ne drži kruto viđanja što su napisana već je fleksibilna i dogovara se sa djecom i ocem.

TATA TINO SKORIĆ, SPLIT

 

 1. ELVIS ELLA OVONO  :

Niti ovoga Božića moje dijete neće biti sa mnom. Moja mala princeza neće niti ovoga Božića vidjeti svoga bracu. Ona je tako mala, a već sada zna da Djedica Božićnjak ne postoji. Jer kako bi mogao postojati kada joj jedinu želju ne može ispuniti? Da vidi bracu barem još jednom.

Sada već treći Božić zaredom da ga uopće neću vidjeti! 

Prije bih došao i vidio ga na pola sata i vrata bi mi se zalupila ili bi me ucjenama majka djeteta i tek pustila kada bi Božić već prošao nekoliko dana kasnije, opet samo na nekoliko minuta. A putovamo sam uvijek iz Zagreba za Vodice i tamo noćio u apartmanu i čEkao bus za nazad. Poklone bih ostavio pred vratima. Najgore od svega je što mu je nakon Nove godine i rođendan, 8.1. A imam pravo na svaki vikend i pola svih praznika. Sada nismo vidjeli dijete od svibnja ove godine, a prije toga 2 godine ništa osim telefona. Sada od svibnja niti na telefon mi ne da. Centar u Šibenik prijavljen svima mogućima, bivša supruga policiji, nitko ništa. Pravobranitelji donijeli rješenja o diskriminaciji, Centar i Ministarstvo ne reagiraju. Čak i Saborski odbor za obitelj im je pisao. Nikada na Božić dijete nije bilo samo sa mnom. Samo ponekad na ulici na 30 minuta. Osam godina muke i tuge!

Slobodno objavite s punim imenom!

TATA ELVIS ELLA OVONO, ZAGREB, rođ. u GABONU ( AFRIKA)

 

 1. DAMIR GALOVIĆ :

Ja Damir Galović želim ispričati svoju priču gdje već 5 god ne sudjelujem u odgoju i životu djece zahvaljujući bivšoj suprugi i Czss koji sprovodi sustavnu diskriminaciju i kaznena djela,uredno plaćam alimentaciju a o djeci neznam debelo NIŠTA,dok se sve ostale mjerodavne institucije loptaju dopisima.

TATA DAMIR GALOVIĆ, VELIKA GORICA

 

 1. RADIVOJ KRUŠVAR :

Da svakako tužno da je ovo treći božić gdje neće moj sin provesti samnom a ni ja sa njim.
Bivša supruga me optužila lažno uz pomoć czss Labin Istarska županija, za sexsualno zlostavljanje sina u svrhu oduzimanja prava meni kao roditelju i mom djetetu pravo na oca.
Od tada sve ukupno 17mj. nisam vidijo svoje djete, trenutno ga viđam pod nadzor godinu dana jednom tjedno.
CZSS oduzeo mi roditeljska prava vodi kazneni postupak a da pritome nikad me nije nitko priveo niti DORH ispitao.
Pozivam nadležne institucje da već jednom promjene sustav u svrhu dobrobit djeteta, a i nas nevine očeve prestanu ponižavat i lažno nas optuživat u svrhu prikrivanja propusta od strane institucja.

TATA RADIVOJ KRUŠVAR, BUZET

 

 1. TOMISLAV :

Moj” razvod i borba za skrbništvo nije okončan, te za sada nemam velikih problema. Već više od god. dana oni jednu noć spavaju kod kuće, a iduću noć kod nje, uz to da su svaki drugi vikend (pet-pon) kod drugog roditelja, a kako stvari sada stoje, obzirom da je Bozic u ponedjeljak, tek popodne idu kod majke. Vjerujem da ce umjesto u 15h kao inače, na Bozic ići kod majke malo ranije. Izuzetno mi je drago što će na Badnju noc i Bozicnje jutro moji klinci biti sa mnom.

TATA TOMISLAV, VINKOVCI

 

7.ROLANDO

Ni ja neću već 3 godinu biti s djecom za Božić i Novu godinu.

TATA ROLANDO, VUKOVINA

 

 1. GORAN

Ja imam takih problema sa viđenjima svoje djece da jednostavno nije za pisat. Nema šta nisam probo i czss,sudstvo,dorh,policija itd. Glas ovog tate nitko nitko neželi čut. Znam da ću provest svoj vikend s djecom od 22.12.do24.12.koji me sljedi po riješenju presude. Navodno imam pravo provest po sudskom riješenju tjedan dana zimskih praznika s djecom,ali nemam se skime dogovorit,osim s očuhom moje djece,jer sam potpuno ignorisan od majke,a s njim nemam što raspravljat o svojoj djeci,bez uvrijede ikog. Uglavnom,brutalno spriječen provest vrijeme sa svojom djecom općenito a kamoli za blagdane.

TATA GORAN,  ŠUMARINA ( BELI MANASTIR)

 

 1. SINIŠA ĐURĐEVIĆ

Evo se javljam i ja.

Svog sina Giulia neću vidjeti niti za novu godinu niti za božić niti za bilo kakve blagdane 

I tako vec 3 godine 4 mjeseca i 12 dana.

Iskreno rečeno i neznam više kako izgleda sad Giulio ima 11 godina a zadnje šta sam ga vidio imao je 8 godina

Od njegove 5 godine vidio sam ga 8 puta ukupno 30 dana.

TATA SINIŠA ĐURĐEVIĆ, ZAGREB

 

10.ZORAN

prema sudskoj presudi djecu preko zimskih praznika, svake neparne godine, viđam od 31.12. do zadnjeg dana prije početka škole.

TATA ZORAN, ZAGREB

 

 1. BERISLAV SEKULIĆ

Po rasporedu viđanja naš sin za Božić je kod majke s tim da jedan Dan božićnih blagdana bi trebao doći kod oca u vremena od 10 h u jutro do 18 h navečer kada ga ja trebam dovesti i odvesti. Put je u jednome smjeru oko 40 km.

 

Na novogodišnje blagdane naš sin,po rasporedu viđanja za vikende, trebao bi biti kod oca. 

 

Tijekom novogodišnjih školskih praznika naš sin bi trebao biti kod oca tjedan dana.

 

Iskreno se nadam da ćemo biti zajedno barem dio navedenog vremena jer nam se cijelo vrijeme onemogućavaju susreti i viđanja nasilnim ponašanjem prilikom preuzimanje.

Sada je nešto bolje jer je prisutan nadzor.

TATA BERISLAV SEKULIĆ, SLAVONSKI BROD

 

 1. BOŽIDAR

Kćer mi je doduše sad već punoljetna, ali nisam je vidio uopće već 3,5 godine nijednom, pa sasvim sigurno neću ni za ove blagdane. 

Razlog je njena otuđenost i zloba prema meni (PAS) koju je inicirala osoba koja ju je rodila (ne-majka), a radi svojih osobnih niskih ciljeva. U tom bolesnom otuđivanju su joj SVE institucije doslovno pomogle, na možda i doživotnu ogromnu štetu djeteta. I moju također, jasno.

Inače nikakve blagdane više ni ne slavim jer nemam niti s kime niti zašto.

BIVŠI TATA BOŽIDAR, ZAGREB

 

 1. MARIN

Božić 1999., da tada smo bili skupa. Od tada, ne.

Iako postoje sudske odluke o viđanju, ne mi nismo za Božić, Uskrs i druge vjerske i državne praznike skupa.

Njezine male polusestre pitaju “tata, oće nam pod bor doći seka!”.

Idem spavat s njom u mislima, budim se s njom u mislima, i to je sve.

I ovaj Božić bez dara pod bor za mene.

Ja starim, ona raste i po odgoju nezna za mene.

Zna da ima neki striček,, koji je poslao stričeke kada je bila mala da joj iskljuće struju po kazivanju majke njene.

Zna da ima neki striček, koji ju je sexualno iskorištavao kad je imala tri godine, po kazivanju majke njenje.

Zna da ima neki striček, koji je bio priveden u lisicama sa pola zbog toga.

Zna da je s nekim stričekom i svojim dvijema seka bez obzira na narećeno, njena majka jednom dopustila da ide na more.

Zna da ima neki striček, koji po kazivanju njene majke nije plačao njeno uzdržavanje, pa mu je blokiran račun a njenje sestre mole tatu da im plati izlet sa školom, kupi za 50 lipa zvakaču.

DA IMA STRIČEK

STRIČEK KOJI TE VOLI VIŠE NEGO ĆEŠ IKADA ZNATI

KOJI SVAKI BOŽIĆ POD BOR ŽELI TEBE.

ali, proći će i ovaj Božić, moj dar neće doći.

Možda idući Božić bude sreče.

TATA MARIN, SESVETE

 1. KREŠIMIR

Dakle, sukladno presudi, dijete bi trebalo i moralo biti kod mene za Božić.
Međutim, petu godinu sam pod ovrhom za već plaćenu alimentaciju. Izmjenom i dopunom OvrZ-a, od kolovoza mi ostaje 1400 kn/mj. S tim iznosom, iako imam teoretsko pravo otići po dijete, ne mogu putovati tih 1000 km. Jer su mi troškovi za povratni put veći od tog iznosa.
Od 1400 kuna, ne mogu djetetu kupiti – ništa. Ni jelku, kamoli poklone. Kakvi kolači, pečenka, francuska salata ili mlinci…Jedva sam se snašao za drva…

Ako sam dobro shvatio, mama će za Božić raditi.
On će biti sam u Puli i igrati video-igrice.
Ja sam u Slavoniji.

Toliko o našem božićnom ugođaju.

TATA KREŠIMIR, OPRISAVCI

 

Linkovi : 

https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/240291/rastavljeni-ocevi-u-borbi-za-svoju-djecu-dajte-nam-da-ih-vidimo-bar-za-blagdane/

https://www.nacional.hr/priopcenje-hrvatske-udruge-za-ravn…/https://www.varazdinske-vijesti.hr/…/znate-li-koliko-djece-…

61314081 – judge’s legal gavel and family court nameplate

 

 

 

Podijelite na društvenim mrežama: