U utorak 13.06.2023. u prostorijama MO Horvati-Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, psiholog Bojan Klapčić održao radionicu „Seksizam prema muškarcima“  u sklopu projekta “ODABRALI TATE-budućnost djece”

Prof Bojan Klapčić je psiholog sa više od dva desetljeća iskustva u socijalnoj skrbi.  Kako sam kaže, ima veliku sreću da radi u struci koja mu omogućava da sagleda osobne i društvene krize na drugačiji način. No, u posljednje ga vrijeme fascinira kako ljudsko društvo ne smanjuje patnju pojedinaca i zajednica, nego je često nepotrebno uveličava. Nakon što je proveo više od 1400 forenzičkih i vještačkih psihologijskih obrada i sudjelovao u više od 700 sudskih postupaka u socijalnoj skrbi, upoznao je ljudsku patnju koja, kako kategorično tvrdi, proizlazi iz zanemarivanja mentalnog zdravlja. Radionice koje održava u suradnji sa hrvatskom udrugom za ravnopravno roditeljstvo su oblik psihosocijalne pomoći koju pruža korisnicima projekt i svim zainteresiranima.

U radionici „Seksizam prema muškarcima“ predstavljena je Preporuka CM/Rec(2019)1 o sprječavanju i borbi protiv seksizma od 27. ožujka 2019. godine te je raspravljeno koje oblike seksizma u javnom prostoru i u međuljudskim odnosima doživljavaju muškarci. U medijskom prostoru se susreće (kao i kod žena) objektivizacija tijela: nametanje stereotipa idealne građe muškaraca i monetizacija uloge: muškarci se nadmeću u financijskoj i materijalnoj imovini, a ne po sposobnostima i zaslugama. U javnim poslovima to je stereotipiziranje uloge muškaraca koji su prema stereotipu manje sposobni za skrb o djeci nego majke, koji se susreće i u postupcima pred sudom, koji trebaju biti nepristrani i lišeni stereotipa i predrasuda koji ograničavaju ljudske slobode.

Preporuka svima koji žele aktivno sudjelovati u životu svoje djece i biti ravnopravni roditelj u njihovom životu, da i dalje prate objave na našim stranicama te sudjeluju na našim radionicama. 

Projekt “ODABRALI TATE”  financira Središnji državni ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2022. godinu. “Ovaj dokument izrađen je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta davatelja.”

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

 

Podijelite na društvenim mrežama: