11.03.2022. psiholog Bojan Klapčić preko zoom-a je održao radionicu „Zaštita najboljeg interesa djece i roditelja” , pružajući tako psihosocijalnu pomoć korisnicima projekta “ODABRALI MAME I TATE” koji Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo provodi od 01.12.2021. do 31.03.2022. godine. 

Na zadnjoj zoom – radionici podrške „Zaštita najboljeg interesa djece i roditelja“, koja je održana 11. ožujka 2022. predstavljeni su zaključci koji su proizašli iz svih prethodnih radionica: „Razlaz roditelja – najteži trenuci“ (prosinac 2022.), „Postupanja institucija – najteža iskustva“ (siječanj 2022.), „Briga o djeci – najbolja praksa“ (veljača 2022.).

U raspravi sudionika utvrđeno je da se u postupcima ne vrednuje suradljivost i fleksibilnost roditelja niti se sustav trudi podržati ravnopravno roditeljstvo kao najbolji model uređenja roditeljske skrbi. Roditelji nemaju, kao kod liječnika mogućnost da zatraže jednakovrijedno „drugo mišljenje“ kod privatnih pružatelja usluga jer takvi ne postoje, čak se iz postojećih sustava (obrazovanje, zdravstvena skrb) ne uzimaju njihova mišljenja kao dovoljna, već se produciraju zasebna mišljenja. Ne provodi se „konferencija slučaja“, tako da se na jednom mjestu kao okrugli stol okupe svi koji su zainteresirani za odluku o dobrobiti djeteta (sportske udruge ili druge organizacije slobodnih aktivnosti koje dijete pohađa, škola, šira rodbina…), kako bi ta odluka bila što bolja. Nužna je i pravovremena i sustavna edukacija korisnika o procesu, posebno radi isključivanja predrasuda i krivih pretpostavki, kako bi se odluke zasnivale na činjenicama i na povjerenju uz sankcioniranje onih koji zloupotrebljavaju sustav i roditeljsko pravo.

Na radionici je aktivno sudjelovalo 20 roditelja iz Zagreba, Pule, Rijeke, Labina, Bruxellesa i Novog Sada. Podršku nam je pružio i Dejan Pavlović iz Srbije – doktorand i predavač na Visokoj školi zdravstva i socijalnog rada „Sv.Elizabeta“ Bratislava, Republika Slovačka. Od 2012 godine aktivni učesnik u zaštiti prava djece i roditelja od zloupotrebe roditeljskog prava, osnivač i predsjednik Udruženja očeva, Srbija. Licencirani stručni, socijalni radnik zaposlen u usluzi personalne asistencije za osobe sa invaliditetom. Aktivni učesnik na stručnim skupovima na teme zaštite djece i zloupotrebe roditeljskog prava. Razmjena iskustava sa stručnjacima i roditeljima iz drugih zemalja nam je itekako koristan u pružanju podrške roditeljima 

Sve obavijesti o radionicama, edukativnoj, savjetodavnoj i psihosocijalnoj pomoći bit će pravovremeno dostupne na web stranici i fb stranici Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo.

Voditeljica projekta : gđa Melita Požgaj

Mjesto provedbe projekta je Grad Zagreb, s time da će se savjetodavna pomoć putem mailova i telefona pružiti korisnicima iz cijele Hrvatske. 

 

Projekt “ODABRALI MAME I TATE” je financiran iz proračuna Grada Zagreba.
“Sadržaj svih publikacija u isključivoj je odgovornosti HURR-a i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba”
 

Podijelite na društvenim mrežama: