U utorak, 09.01.2024. u prostorijama MO Horvati-Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, psiholog Bojan Klapčić održao radionicu „Žalovanje nakon gubitaka u obitelji” u sklopu projekta “ODABRALI TATE – djeca u fokusu”

Prof Bojan Klapčić je psiholog sa više od dva desetljeća iskustva u socijalnoj skrbi.  Kako sam kaže, ima veliku sreću da radi u struci koja mu omogućava da sagleda osobne i društvene krize na drugačiji način. No, u posljednje ga vrijeme fascinira kako ljudsko društvo ne smanjuje patnju pojedinaca i zajednica, nego je često nepotrebno uveličava. Nakon što je proveo više od 1400 forenzičkih i vještačkih psihologijskih obrada i sudjelovao u više od 700 sudskih postupaka u socijalnoj skrbi, upoznao je ljudsku patnju koja, kako kategorično tvrdi, proizlazi iz zanemarivanja mentalnog zdravlja. Radionice koje održava u suradnji sa hrvatskom udrugom za ravnopravno roditeljstvo su oblik psihosocijalne pomoći koju pruža korisnicima projekt i svim zainteresiranima.

 

U radionici “Žalovanje nakon gubitaka u obitelji” predstavljeni su osnovni pojmovi o tuzi i žalovanju, koje su emocionalne, misaone, tjelesne i ponašajne reakcije na gubitak i koje su faze tugovanja. Nakon toga su predstavljeni gubici i žalovanje djece, specifičnosti žalovanja s obzirom na njihovu dob, kako im se od odraslih pruža podrška i koje pogreške valja izbjeći. Na kraju je raspravljen razvod braka kao mogući gubitak za djecu i moguće nepovoljne reakcije djece na taj gubitak. Završno su predstavljene osnove neurofiziologije žalovanja, što se u mozgu osobe u žalovanju treba dogoditi da to žalovanje bude bez dugotrajne patnje.

Preporuka svima koji žele aktivno sudjelovati u životu svoje djece i biti ravnopravni roditelj u njihovom životu, da i dalje prate objave na našim stranicama te sudjeluju na našim radionicama. 

Projekt “ODABRALI TATE”  provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2023. godinu.

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

Podijelite na društvenim mrežama: