U utorak 14.06.2022.  u MO Horvati Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, Oliver Čanić održao je radionicu „ Što činiti kada smo nezadovoljni radom raspravne sutkinje“ u sklopu projekta ODABRALI TATE. 

U uvodnom dijelu radionice upoznali smo prisutne sa Kodeksom sudačke etike i njegovim smjernicama za tumačenje te Zakonom o sudovima s fokusom na čl. 4. Kodeks sudačke etike i čl. 4. Zakona o sudovima posebno su važni u predmetima obiteljsko-pravne zaštite s obzirom na učestale pritužbe roditelja na pristranost raspravnih sutkinja i bezrazložna odugovlačenja postupaka.

U nastavku radionice razgovarali smo o ulozi i djelokrugu rada Državnog sudbenog vijeća s naglaskom na to tko su ovlašteni podnositelji zahtjeva za pokretanje stegovnih postupaka protiv sudaca.

Roditelje smo upoznali i s važnosti primjene međunarodnih ugovora u pogledu prava djece koji su po svojoj snazi iznad nacionalnih zakona te važnosti primjene od strane suda tzv. testa razmjernosti („vaganje prava“).

Na kraju radionice u raspravu su se uključili roditelji koji su iznosili svoja dosadašnja iskustva.

RAVNOPRAVNO RODITELJSTVO NAM NITKO NEĆE POKLINITI NA PLADNJU – ZA NJEGA SE TREBA IZBORITI

Sve materijale  radionice korisnici će dobiti mailom. 

Projekt “ODABRALI TATE”  financira Središnji državni ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2021. godinu.

 

Podijelite na društvenim mrežama: