U utorak 29.03.2022.  u MO Horvati Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, Oliver Čanić održao je radionicu „Što činiti kad sam izložen neravnopravnom tretmanu u CZSS-u“ u sklopu projekta ODABRALI TATE. 

U uvodnom dijelu radionice ponovili smo glavni cilj naše udruge, a to je sačuvati djetetu obitelj, bilo cjelovitu ili, ako to nije moguće, što opsežnije vrijeme s oba roditelja, što se još naziva zajednička ili podijeljena fizička skrb, a definira se s 35 – 50 % vremena sa svakim od roditelja.

Kao temeljnu značajku svakog sustava naglasili smo da je to svrhovitost.

Kad nas zovu brojni roditelji i kažu da sustav ne funkcionira, jer npr. ne uspijevaju vidjeti svoje dijete iako sudska odluka to propisuje, odgovorimo da je upravo to ono što sustav želi, što mu daje razlog za postojanje.

U nastavku radionice upoznali smo polaznike sa načinima kako se sustav socijalne skrbi opire promjenama, a ta naša zapažanja rezultat su razgovora sa tisućama roditelja koji nam pričaju isto ili slično već godinama.

Sustav socijalne skrbi opire se promjenama:

Izgovaranje besmislenih rečenica – koje se pokušava osmisliti bezbrojnim ponavljanjima, poput :

„ dogovorite se, morate se dogovarati“ ( iako su samo minutu prije toga sami rekli da oni ne mogu ništa učiniti jer drugi roditelj odbija svaki dogovor),

„dijete će vam samo doći kad napuni 18 godina“ (kad vas dijete, izmanipulirano od drugog roditelja, u koje spada okruženje i djelatnice sustava, odbija vidjeti),

„ne možemo se samo s vašim slučajem baviti“ (iako nisu ništa učinili povodom vaših brojnih predstavki u kojima molite za pomoć i podršku kako bi se zaštitila prava malodobnog djeteta),

„za tinejdžere je normalno da eksperimentiraju“ ( kad se požalite da dijete konzumira alkohol ili puši marihuanu, a drugi roditelj, s kojim dijete živi, ne reagira);

Laganje – navode riječi koje nikada niste izgovorili, ili će ih promijeniti ili izvući iz konteksta, te vas prikazati u negativnom svjetlu,

Osobni napadi – ako se s nečim ne složite ili se ne svidite djelatnici sustava, a naročito ako navedete stručnu literaturu koja ne potvrđuje ono što ta djelatnica sustava zastupa, napisat će u mišljenju da ste manipulativni i da inzistirate samo na svojoj istini,

Mijenjanje teme – kad nemaju argumenata,

Predstavljanje vlastitih stereotipa i predrasuda kao da su dokazane činjenice,

Nastupanje s pozicija moći – uz izrečene ili neizrečene prijetnje ako se usudite žaliti na njihov rad.

U ovom dijelu radionice uključili su se u razmjenu mišljenja svi prisutni jer su na vlastitoj koži osjetili sve navedeno. Svatko je opisao situaciju u kojoj se i sam našao i time potvrdio sve gore navedeno.

Time smo došli do onoga što je najbitnije, a glasi: Što u takvoj situaciji poduzeti/poduzimati?

 Od presudne je važnosti ostati smiren i uporan, ne nasjedati na provokacije.

Važno je fokus usmjeriti ka djetetu i njegovim pravima, a što manje baviti se drugim roditeljem.

I pisati i urudžbirati!

Komunikacija sa centrima za socijalnu skrb, Pravobraniteljicom za djecu, Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova ….. mora biti u pisanom obliku.

Resorno ministarstvo zaprimi na godišnjem nivou cca 6500 predstavki na rad centara, idemo tu brojku podići na 10000, valjda će onda netko shvatiti da nešto sa sustavom nije u redu.

Pravobraniteljice svake godine šalju izvješće Hrvatskom saboru o broju predstavki koje se tiču obiteljsko-pravne zaštite.

Prikazuju li ti brojevi koliko su zaštićena naša djeca ?

Prikazuju li ti brojevi koliko smo mi ravnopravni kao roditelji ?

Na kraju smo zaključili da je komunikacija sa nadležnim institucijama pisanim putem od presudne važnosti kako bi smanjili mogućnost manipulacije i zaštitili prava djeteta.

RAVNOPRAVNO RODITELJSTVO NAM NITKO NEĆE POKLINITI NA PLADNJU – ZA NJEGA SE TREBA IZBORITI

Sve materijale  radionice korisnici će dobiti mailom. 

Projekt “ODABRALI TATE”  financira Središnji državni ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2021. godinu.

 

 

 

Podijelite na društvenim mrežama: