U utorak 25.04.2023. u prostorijama MO Horvati-Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, psiholog Bojan Klapčić održao radionicu „„Sagorijevanje (burnout) roditelja i djece u obiteljskim odnosima“  u sklopu projekta “ODABRALI TATE-budućnost djece”

Prof Bojan Klapčić je psiholog sa više od dva desetljeća iskustva u socijalnoj skrbi.  Kako sam kaže, ima veliku sreću da radi u struci koja mu omogućava da sagleda osobne i društvene krize na drugačiji način. No, u posljednje ga vrijeme fascinira kako ljudsko društvo ne smanjuje patnju pojedinaca i zajednica, nego je često nepotrebno uveličava. Nakon što je proveo više od 1400 forenzičkih i vještačkih psihologijskih obrada i sudjelovao u više od 700 sudskih postupaka u socijalnoj skrbi, upoznao je ljudsku patnju koja, kako kategorično tvrdi, proizlazi iz zanemarivanja mentalnog zdravlja. Radionice koje održava u suradnji sa hrvatskom udrugom za ravnopravno roditeljstvo su oblik psihosocijalne pomoći koju pruža korisnicima projekt i svim zainteresiranima. 

U radionici „Sagorijevanje (burnout) roditelja i djece u obiteljskim odnosima“, koja je održana 25. travnja 2023. najprije je utvrđeno što sve oštećuje obiteljsku dinamiku, a polazi od roditelja: neadekvatni odgojni stilovi roditelja, konfliktni odnosi roditelja, mentalne bolesti članova obitelji, psiho-traumatski događaji, kronični stresovi (posebno vezani za kronične bolesti i djecu s teškoćama) te je predstavljeno i raspravljeno sagorijevanje roditelja. Prilikom ispunjavanja hrvatske verzije Upitnika sagorijevanja u roditeljstvu većina prisutnih utvrdila je da u svom roditeljstvu još nije došla do razine sagorijevanja. Raspravljeni su načini kako spriječiti sagorijevanje roditelja te je utvrđeno da još ne postoji upitnik za sagorijevanje djece u obitelji, koja također doživljavaju kronični stres.

Preporuka svima koji žele aktivno sudjelovati u životu svoje djece i biti ravnopravni roditelj u njihovom životu, da i dalje prate objave na našim stranicama te sudjeluju na našim radionicama. 

Projekt “ODABRALI TATE”  financira Središnji državni ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2022. godinu. “Ovaj dokument izrađen je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta davatelja.”

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

 

Podijelite na društvenim mrežama: