U ponedjeljak 27.12.2021. Ines Kovačić iz Udruge životna linija održala je putem Zoom platforme radionicu „Roditeljske kompetencije“ u sklopu projekta ODABRALI MAME I TATE koji Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo provodi od 01.12.2021. do 31.03.2022. godine.

Predsjednik Udruge Životna linija Tin Pongrac prisutnima je kratko predstavio rad Udruge, a Ines Kovačić pozvala prisutne da u svakom trenutku slobodno postavljaju pitanja ili podijele što ih trenutno najviše zanima, a vezano je uz temu radionice.

Zatim je prisutnima predstavila psihodinamsku teoriju razvoja koja podrazmijeva koncepte koje je izvorno utemeljila psihoanaliza i njen osnivač Sigmund Freud te objasnila razvoj djeteta kroz faze. Prema Freudu postoje 4 razvojne faze, pa se i razvoj ličnosti prije svega odvija u tim ranim fazama, do treće, odnosno pete godine života (poznat je slogan „prve tri su najvažnije“).

Nakon kratkog teorijskog dijela, razvila se odlična komunikacija u kojoj su sudionici otvoreno postavljali pitanja vezana za osobne situacije i probleme. Saznali su nešto više i o pojmovima libido i agresija.

Drago nam je da su interes za radionicu pokazali ne samo roditelji iz Hrvatske, nego i tata iz Malte koji nam se svojim sudjelovanjem i kratkim pozdravom pridružio tokom cijelog trajanja radionice. Radionicu preko zoom platforme pratilo je 13 sudionika

Kroz konkretne se primjere, između ostalog, došlo do zaključaka da su u emocionalnom odnosu roditelja i djece najvažnije ljubav, razumijevanje, strpljenje i potpora, kao i razvijanje iskrene komunikacije te odnos povjerenja i bliskosti.

Poziv roditeljima, bakama i djedovima , te svima koji žele zaštiti prava djece te osnažiti kapacitete i biti podrška obitelji da nam se pridruže na aktivnostima projekta . 

SVE RADIONICE SU BESPLATNE

Projekt “ODABRALI MAME I TATE” je financiran iz proračuna Grada Zagreba.
“Sadržaj svih publikacija u isključivoj je odgovornosti HURR-a i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba”
 

Zajednički odgoj kroz aktivno sudjelovanje oba roditelja – stvara sretniju djecu koja kasnije izrastaju u zdrave i psihički stabilne osobe.

 

Podijelite na društvenim mrežama: