23.12.2021. psiholog Bojan Klapčić preko zoom-a je održao radionicu  „Razlaz roditelja – najteži trenuci“, pružajući tako psihosocijalnu pomoć korisnicima projekta “ODABRALI MAME I TATE” koji Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo provodi od 01.12.2021. do 31.03.2022. godine. 

 

Polaznici su se najprije predstavili, a nakon toga su iznijeli svoja iskustva koja su doživjeli tijekom i nakon razlaza roditelja.

U raspravi koja je potom uslijedila utvrđene su tri upotrebljive strategije koje mogu pomoći da se taj razlaz učini manje traumatičnim.

Prva strategija je traganje za podržavajućim osobama u sustavu, kojih je premalo. Čini se da u sustavu dominiraju stručnjaci koji ne sagledavaju problem u dubini i širini, nego s idejom da ga što prije „riješe“: pojednostavljivanjem, ignoriranjem ili zanemarivanjem, što sve vodi u veće probleme. Rijetki dragulji su oni koji razumiju složenost problema, ne ignoriraju „crvene zastavice“ niti zanemaruju postupke odugovlačenjima i „kupovanjem vremena“.

Druga strategija je upoznavanje sa sličnim iskustvima drugih roditelja radi dobivanja podrške i suosjećanja. Ponekad se naš problem čini najvećim i najtežim, a mnogi drugi su u težim situacijama uspjeli izdržati i sačuvati dostojanstvo, mir i smisao i mogu nam biti uzor.

Treća strategija je „čuvanje sebe“ odnosno trud da preventivno čuvamo, održavano i unaprjeđujemo svoje fizičko i psihičko zdravlje, unatoč trenutačnim nepovoljnim okolnostima, čime se stvaraju uvjeti da djeca na duži rok dobiju priliku da uživaju oba roditelja. 

Preko zoom platforme u radionicu se uključilo 12 korisnika kojima je pružena psihosocijalna pomoć. 

Sve obavijesti o radionicama, edukativnoj, savjetodavnoj i psihosocijalnoj pomoći bit će pravovremeno dostupne na web stranici i fb stranici Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo.

Voditeljica projekta : gđa Melita Požgaj

Mjesto provedbe projekta je Grad Zagreb, s time da će se savjetodavna pomoć putem mailova i telefona pružiti korisnicima iz cijele Hrvatske. 

 

Projekt “ODABRALI MAME I TATE” je financiran iz proračuna Grada Zagreba.
“Sadržaj svih publikacija u isključivoj je odgovornosti HURR-a i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba”

Podijelite na društvenim mrežama: