U utorak 19.12.2023.u 20:15 h u prostorijama MO Horvati-Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, odvjetnik Hrvoje Jukić održao je radionicu ”Ravnopravnost u sudskim procesima” u sklopu projekta “ODABRALI TATE – djeca u fokusu ”

Ponosni smo što je gospodin Hrvoje Jukić izvoditelj radionica u kojima pruža besplatnu pravnu pomoć korisnicima našeg projekta i svim zainteresiranima. Diplomirani je pravnik i član Upravnog odbora HURR-a. Član radne skupine za izradu Zakona o parničnom postupku, predsjednik suda I stupnja komore medicinskih sestara, član radne skupine za procjenu i izradu Obiteljskog zakona. Od 2006.godine vodi samostalan odvjetnički ured koji pretežno pruža usluge zastupanja u brakorazvodnim postupcima, zastupanje mldb. djece kao punomoćnik mldb. djece ili kao branitelj u maloljetničkim postupcima pred kaznenim sudom, Odjelom za mladež. Kao nositelj certifikata sustava upravljanja kvalitetom i Business Continuity Menagement izvrstan rukovoditelj, organizator i izvršitelj poslova. Poznat je kao osoba koji godinama na sudovima i u životu zastupa ravnopravno roditeljstvo te pravo djece na oba roditelja. 

Prostorije MO Horvati Srednjaci bile su premale za veliki broj roditelja i drugih članova koji su došli poslušati izuzetno zanimljivo predavanje odvjetnika Hrvoja Jukića. U toku više od 1 sata izuzetno zanimljivog predavanja te odgovaranja na razna pitanja roditelja, prvenstveno tata, ovo su neke od tema o kojima je govorio odvjetnik Jukić :

 • po Zakonu smo  ravnopravni, no da li je to tako?
 • koja su i prava i obaveze roditelja
 • postoje li u Zakonu mogućnost zajedničke brige roditelja o djeci?
 • primjeri sudske prakse u odlučivanju o skrbi nad djecom
 • preko 80% odluka sudova da djeca žive sa majkom
 • demotiviranost očeva zbog unaprijed neravnopravnog položaja na sudu
 • pod hitno promjena ustaljene sudske prakse : viđanje djece sa roditeljem sa kojim ne žive (najčešće očevi) 2 puta tjedno i svaki drugi vikend
 • predrasude na sudu, neravnopravan položaj roditelja po pitanju viđanja djece
 • predrasude i neravnopravnost u Zavodima za socijalnu skrb
 • kopirana mišljenja stručnjaka koji određuju sudbinu djece i gubitak fokusa na djecu
 • posebni skrbnici – tko su, što rade, da li su educirani za komunikaciju sa djecom koju zastupaju na sudovima
 • Zavod za socijalnu skrb daje mišljenje sudu, upućuju djecu na njihova prava ali ne smije na sudu davati mišljenja djece
 • Da li su zakon i praksa provođenja Zakona različiti
 • kako se imenuju suci, da li pri tom imaju važnost praksa, iskustvo, znanje
 • koliko je promjena uloga žena doprinijela ne/ravnopravnosti u društvu i u sudskim procesima

Predsjednik prijateljskog udruženja iz Slovenije DOOR (Društvo za otroke, očetovstvo in resnico), gospodin Iztok Ivančić komentirao je da u Sloveniji postoje samo 3 razloga kada se djeca dodjeljuju na skrb očevim : kada se majke drogiraju, kada su alkoholičarke ili kada su mentalno poremećene.

Za kraj je gospodin Hrvoje Jukić naglasio da je najvažnije KVALITETNO PROVEDENO VRIJEME SA DJECOM te je prenio iskustvo jednog tate kako ima “komunikaciju sa djecom preko retrovizora u autu”, obzirom da malo vremena koje su sudom djeca dobila da provedu sa svojim tatom, najčešće provedu u autu. Takva praksa HITNO MORA PRESTATI JER DJECA U SVOM ŽIVOTU TREBAJU OBA RODITELJA RAVNOPRAVNO 

Preporuka svima koji žele aktivno sudjelovati u životu svoje djece i biti ravnopravni roditelj u njihovom životu, da i dalje prate objave na našim stranicama te sudjeluju na našim radionicama. 

Projekt “ODABRALI TATE”  provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2023. godinu.

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

 

Podijelite na društvenim mrežama: