U utorak, 27.02.2024. u prostorijama MO Horvati-Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, psiholog Bojan Klapčić održao radionicu „Psiholozi kao vještaci u obiteljskim sporovima” u sklopu projekta “ODABRALI TATE – djeca u fokusu”

Prof Bojan Klapčić je psiholog sa više od dva desetljeća iskustva u socijalnoj skrbi.  Kako sam kaže, ima veliku sreću da radi u struci koja mu omogućava da sagleda osobne i društvene krize na drugačiji način. No, u posljednje ga vrijeme fascinira kako ljudsko društvo ne smanjuje patnju pojedinaca i zajednica, nego je često nepotrebno uveličava. Nakon što je proveo više od 1400 forenzičkih i vještačkih psihologijskih obrada i sudjelovao u više od 700 sudskih postupaka u socijalnoj skrbi, upoznao je ljudsku patnju koja, kako kategorično tvrdi, proizlazi iz zanemarivanja mentalnog zdravlja. Radionice koje održava u suradnji sa hrvatskom udrugom za ravnopravno roditeljstvo su oblik psihosocijalne pomoći koju pruža korisnicima projekt i svim zainteresiranima.

U radionici “Psiholozi kao vještaci u obiteljskim sporovima”  predstavljene su smjernice koje postoje u razvijenim zemljama (SAD, UK), a koje reguliraju vještačenja psihologa na obiteljskim sudovima. Također su raspravljene i druge smjernice tih zemalja koje postoje i koriste se kao referenca u manje razvijenim zemljama kao „model dobre prakse“, a odnose se na psihološko testiranje, zaštitu djece i donošenje kvalificiranih odluka o toj zaštiti.

Na kraju su predstavljeni postupak imenovanja vještaka i mogućnosti obrane ili osporavanja vještačenja u sudskim postupcima te tijela nadležna za prigovore na rad psihologa vještaka.

Preporuka svima koji žele aktivno sudjelovati u životu svoje djece i biti ravnopravni roditelj u njihovom životu, da i dalje prate objave na našim stranicama te sudjeluju na našim radionicama. 

Projekt “ODABRALI TATE”  provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2023. godinu.

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

Podijelite na društvenim mrežama: