U utorak, 18.06.2024. u prostorijama MO Horvati-Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, psiholog Bojan Klapčić održao radionicu „Pozitivno roditeljstvo i toksična pozitivnost“ u sklopu projekta “ODABRALI TATE – djeca u fokusu”

Prof Bojan Klapčić je psiholog sa više od dva desetljeća iskustva u socijalnoj skrbi.  Kako sam kaže, ima veliku sreću da radi u struci koja mu omogućava da sagleda osobne i društvene krize na drugačiji način. No, u posljednje ga vrijeme fascinira kako ljudsko društvo ne smanjuje patnju pojedinaca i zajednica, nego je često nepotrebno uveličava. Nakon što je proveo više od 1400 forenzičkih i vještačkih psihologijskih obrada i sudjelovao u više od 700 sudskih postupaka u socijalnoj skrbi, upoznao je ljudsku patnju koja, kako kategorično tvrdi, proizlazi iz zanemarivanja mentalnog zdravlja. Radionice koje održava u suradnji sa Hrvatskom udrugom za ravnopravno roditeljstvo su oblik psihosocijalne pomoći koju pruža korisnicima projekta i svim zainteresiranima.

U radionici „Pozitivno roditeljstvo i toksična pozitivnost“, koja je zoomom/uživo održana 18. lipnja 2024. učesnicima je uvodno predstavljeno područje pozitivne psihologije i njen utjecaj na roditeljstvo odnosno praksu „pozitivnog roditeljstva“. Nakon toga je prikazana primjena takvog roditeljstva u skrbi o djeci u dvije domene: odnosi roditelja i djece i odnosi roditelja i ustanova. Potom je  predstavljen pojam toksične pozitivnosti te su raspravljene brojne posljedice toksične pozitivnosti u roditeljstvu. Na kraju su dane preporuke za balansirano roditeljstvo kojim se dobiva najveća dobrobit za djecu, a izbjegavaju se toksični utjecaji roditelja na djecu.

Preporuka svima koji žele aktivno sudjelovati u životu svoje djece i biti ravnopravni roditelj u njihovom životu, da i dalje prate objave na našim stranicama te sudjeluju na našim radionicama. 

Projekt “ODABRALI TATE”  provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2023. godinu.

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

Podijelite na društvenim mrežama: