20.01.2022. psiholog Bojan Klapčić preko zoom-a je održao radionicu  „Razlaz roditelja – najgora iskustva“, pružajući tako psihosocijalnu pomoć korisnicima projekta “ODABRALI MAME I TATE” koji Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo provodi od 01.12.2021. do 31.03.2022. godine. 

Utvrđene su manjkavosti institucija u postupanjima vezano za razlaz roditelja i skrb o djeci. Sustav je vrlo spor, posebno ukoliko se stranke žale na različite postupke. Ponekad se od strane CZSS donose ishitrene i pogrešne odluke, a ne postoje mehanizmi da se oni isprave: izuzeće djelatnika je nemoguće, iako bi drugi stručnjaci mogli kvalitetnije sagledati problem.

Žalbe prema nadležnom ministarstvu (socijalne skrbi) se dugo rješavaju, stječe se dojam da se Ministarstvo ne želi zamjerati nikome. Isto je i sa pravobraniteljima, često daju generičke ili besmislene i neupotrebljive odgovore.

Radi dugotrajnosti postupaka, dugotrajna je izloženost stresovima, tako da je roditeljima i djeci potrebna zaštita mentalnog zdravlja, koja potpuno izostaje.

Institucije su uvezane, pa nelogičnosti i besmislice iz jedne institucije se prelijevaju u druge. Greške nisu vezane s tim da li se događaju u Zagrebu ili izvan, ovise o pojedinačnim stručnjacima, čak je u Zagrebu veća opterećenost sustava, pa su greške vjerojatnije. Sustav ne uči iz grešaka, ne provode se studije slučajeva, nego se gasi požar tamo gdje je nastao i svi se nastoje izvući bez posljedica, ako ne mogu ili ne znaju drugačije i na štetu djece i roditelja, što obično vodi u sve veće i veće probleme. Institucije se jako uznemire ako se propituju pogreške koje čine, uopće ih ne zanima šira slika jer su pod kapacitirane. 

Aktivno sudjelovanje 21 roditelja iz Zagreba, Karlovca, Rijeke, Pule, Varaždina, Splita, Austrije, Belgije i Njemačke dokaz je koliko je važna tema koju obrađujemo i koliko je važno pružiti pomoć roditeljima u ostvarivanju ravnopravnog roditeljstva kao najboljeg oblik skrbi nad djecom. 

 

Sve obavijesti o radionicama, edukativnoj, savjetodavnoj i psihosocijalnoj pomoći bit će pravovremeno dostupne na web stranici i fb stranici Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo.

Voditeljica projekta : gđa Melita Požgaj

Mjesto provedbe projekta je Grad Zagreb, s time da će se savjetodavna pomoć putem mailova i telefona pružiti korisnicima iz cijele Hrvatske. 

 

Projekt “ODABRALI MAME I TATE” je financiran iz proračuna Grada Zagreba.
“Sadržaj svih publikacija u isključivoj je odgovornosti HURR-a i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba”

Podijelite na društvenim mrežama: