U utorak, 17.10.2023. u prostorijama MO Horvati-Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, psiholog Bojan Klapčić održao radionicu „Post-traumatski rast djece i odraslih nakon obiteljskih traumi” u sklopu projekta “ODABRALI TATE – djeca u fokusu”

Prof Bojan Klapčić je psiholog sa više od dva desetljeća iskustva u socijalnoj skrbi.  Kako sam kaže, ima veliku sreću da radi u struci koja mu omogućava da sagleda osobne i društvene krize na drugačiji način. No, u posljednje ga vrijeme fascinira kako ljudsko društvo ne smanjuje patnju pojedinaca i zajednica, nego je često nepotrebno uveličava. Nakon što je proveo više od 1400 forenzičkih i vještačkih psihologijskih obrada i sudjelovao u više od 700 sudskih postupaka u socijalnoj skrbi, upoznao je ljudsku patnju koja, kako kategorično tvrdi, proizlazi iz zanemarivanja mentalnog zdravlja. Radionice koje održava u suradnji sa hrvatskom udrugom za ravnopravno roditeljstvo su oblik psihosocijalne pomoći koju pruža korisnicima projekt i svim zainteresiranima.

U radionici „Post-traumatski rast djece i odraslih nakon obiteljskih traumi“ najprije su raspravljeni uvjeti i okolnosti u kojima dolazi do psihološke traume kod odraslih i djece. Predstavljeni su simptomi psihotraume za djecu različite dobi i za odrasle, strategije suočavanja koje koriste jedni i drugi i na koji način se trauma razrješava. Također su polaznici upoznati s pokazateljima uspješnog suočavanja i s rizičnim faktorima za djecu i odrasle.

Izuzetno nam je drago da nam se na radionici pridružio gospodin Bojan Hajdin, predsjednik Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) i dugogodišnji član Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo. 

Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) savez je organizacija udruga osoba sa spinalnim ozljedama u Republici Hrvatskoj udruženih radi zajedničkih interesa, osnovan na zajedništvu, uzajamnosti i solidarnosti osoba sa spinalnim ozljedama. Savez organizacija usmjeren je zajedničkim interesima i ciljevima radi ostvarivanja ljudskopravaškog modela gledišta na invaliditet te na unapređivanje skrbi o osobama sa spinalnim ozljedama od trenutka nastanka invaliditeta nadalje. HUPT je jedan od osnivača Europske federacije spinalno ozlijeđenih (ESCIF-a) sa sjedištem u Nottwilu (Švicarska), pridruženi je član Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), član je i Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ) te član Međunarodne federacije osoba s fizičkim invaliditetom (FIMITIC-a).

Na kraju je predstavljen „Upitnik post-traumatskog rasta“, na hrvatskom jeziku, koje su dimenzije tog rasta i kako se taj rast ostvaruje uzlaznom spiralom.

Učesnici su se prepoznali u nekim od navedenih dimenzija te je radionica djelovala optimistično i poticajno, dajući nadu da se i najteža životna iskustva mogu transformirati u pozitivne ishode i za onoga koji ih je doživio i za zajednicu.

Preporuka svima koji žele aktivno sudjelovati u životu svoje djece i biti ravnopravni roditelj u njihovom životu, da i dalje prate objave na našim stranicama te sudjeluju na našim radionicama. 

Projekt “ODABRALI TATE”  provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2023. godinu.

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

Podijelite na društvenim mrežama: