U utorak, 06.02.2024.  u Gradskoj knjižnici Voltino psiholog Bojan Klapčić održao radionicu „Pomoć psihologa djedovima i bakama i cijeloj obitelji“ ” u sklopu projekta “BAKU I DJEDA SVAKO DIJETE TREBA”

Prof Bojan Klapčić je psiholog sa više od dva desetljeća iskustva u socijalnoj skrbi.  Kako sam kaže, ima veliku sreću da radi u struci koja mu omogućava da sagleda osobne i društvene krize na drugačiji način. No, u posljednje ga vrijeme fascinira kako ljudsko društvo ne smanjuje patnju pojedinaca i zajednica, nego je često nepotrebno uveličava. Nakon što je proveo više od 1400 forenzičkih i vještačkih psihologijskih obrada i sudjelovao u više od 700 sudskih postupaka u socijalnoj skrbi, upoznao je ljudsku patnju koja, kako kategorično tvrdi, proizlazi iz zanemarivanja mentalnog zdravlja. Radionice koje održava u suradnji sa hrvatskom udrugom za ravnopravno roditeljstvo su oblik psihosocijalne pomoći koju pruža korisnicima projekt i svim zainteresiranima.

Predavanje psihologa Bojana Klapčića izazvalo je veliki interes mama, tata, djedova i baka, a i djece. Uvijek nam je zadovoljstvo surađivati sa knjižnicom Voltino i njihovim djelatnicima, te nam je drago da smo ovim predavanjem bili i dio Projekta 65 plus u kojem Knjižnice grada Zagreba provode ciljane programe namijenjene društvenoj integraciji osoba treće životne dobi i njihovom aktivnom uključivanju u kulturna i društvena zbivanja pri čemu se starijim osobama prilazi kao ravnopravnim partnerima u ostvarivanju kulturnih, obrazovnih, kreativnih i informacijskih potreba.

U zadnjoj radionici „Pomoć psihologa djedovima i bakama i cijeloj obitelji“ najprije je predstavljena uloga psihologa u pomoći obiteljima u nevolji kakva se ostvaruje kroz školski, socijalni i zdravstveni sustav i kroz rad udruga. Međutim, važnije od toga je „psihološka pomoć djedova i baka cijeloj obitelji“, te je kroz dužu raspravu utvrđeno što djedovi i bake čine da bi unuci i članovi obitelji što lakše prebrodili nevolje, krize, gubitke i druge izazove.

Zaključak je da je doprinos  djedova i baka ogroman u svim razvojnim fazama unuka i u prevladavanju teškoća obitelji, što su iskustva polaznika potvrdila.

Projekt “BAKU I DJEDA SVAKO DIJETE TREBA ”  provodi se uz financijsku podršku Grada Zagreba

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

Podijelite na društvenim mrežama: