U utorak 21.06.2022. u 20 h u prostorijama MO Horvati-Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, psiholog Bojan Klapčić održao je grupu podrške u obliku radionice ” Otuđivanje od roditelja kao rodno uvjetovano nasilje“ 

Prof Bojan Klapčić je psiholog sa više od dva desetljeća iskustva u socijalnoj skrbi.  Kako sam kaže, ima veliku sreću da radi u struci koja mu omogućava da sagleda osobne i društvene krize na drugačiji način. No, u posljednje ga vrijeme fascinira kako ljudsko društvo ne smanjuje patnju pojedinaca i zajednica, nego je često nepotrebno uveličava. Nakon što je proveo više od 1400 forenzičkih i vještačkih psihologijskih obrada i sudjelovao u više od 700 sudskih postupaka u socijalnoj skrbi, upoznao je ljudsku patnju koja, kako kategorično tvrdi, proizlazi iz zanemarivanja mentalnog zdravlja.

U radionici „Otuđivanje od roditelja kao rodno uvjetovano nasilje“ polaznici su upoznati s uvođenjem pojma otuđenja u procjenjivanje obiteljskih odnosa, koji je status tog pojma danas i koje su perspektive njegove upotrebe.

Otuđivanje kao zloupotreba moći ne može se izbjeći u visoko-konfliktnim razvodima jer studije poslušnosti autoritetu (Milgram, 1961., Zimbardo, 1971.) pokazuju da do zloupotreba moći dolazi gdje god je velika razlika u moći (koju može definirati „sustav”), a mali je kapacitet za empatiju (zbog poslušnosti autoritetu, ograničenja mentalnog zdravlja). Shodno tome, a radi sve većeg broja razvedenih brakova i udjela u njima onih visoko-konfliktnih otuđenje će se sve više susretati.

U nastavku radionice su navedeni  simptomi otuđivanja, način njihovog prepoznavanja, te dijagnoze iz DSM-V koje pokrivaju te simptome. Na kraju su dane preporuke kako se suočiti s otuđivanjem djece od roditelja u našim uvjetima.

Projekt “ODABRALI TATE”  financira Središnji državni ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2021. godinu.

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni. 

 

Podijelite na društvenim mrežama: