U utorak 01.03.2022. u 20 h u prostorijama MO Horvati-Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, psiholog Bojan Klapčić održao je grupu podrške u obliku radionice „Odgojni stilovi za uspješno roditeljstvo”

Prof Bojan Klapčić je psiholog sa više od dva desetljeća iskustva u socijalnoj skrbi.  Kako sam kaže, ima veliku sreću da radi u struci koja mu omogućava da sagleda osobne i društvene krize na drugačiji način. No, u posljednje ga vrijeme fascinira kako ljudsko društvo ne smanjuje patnju pojedinaca i zajednica, nego je često nepotrebno uveličava. Nakon što je proveo više od 1400 forenzičkih i vještačkih psihologijskih obrada i sudjelovao u više od 700 sudskih postupaka u socijalnoj skrbi, upoznao je ljudsku patnju koja, kako kategorično tvrdi, proizlazi iz zanemarivanja mentalnog zdravlja.

 Na radionici su polaznici  upoznali roditeljske stilove odgoja (zanemarujući, popustljivi, diktatorski, liderski), načine kažnjavanja djece i načine komuniciranja s njima.

Govorio je o tome što kao roditelji možemo poduzeti da bi svojoj djeci povećali izglede za sretan život.
Odgojni stil je skup ponašanja roditelja koja oblikuju emocije i mišljenja djece, a najposlije i njihov vrijednosni sustav koji usmjerava njihovo ponašanje od djetinjstva nadalje. Sustav vrijednosti i ponašanja koja su djeca usvojila od roditelja može pomoći ne samo u njihovoj prilagodbi na životne okolnosti uopće, nego na odgoj njihove buduće djece. Softver koji kao roditelji “unosimo” u mozgove naše djece može biti pun “bugova”, virusa, krivih kodova i sličnih smetnji, a može biti 

Roditeljstvo je vrlo zahtjevna uloga i zahtijeva znanje, vještine i mnogo energije da se djeca formiraju u zdrave osobnosti.

Djeca su naš najvažniji životni intelektualni i materijalni “proizvod”, a našim ponašanjem prema njima oblikujemo ne samo njih pojedinačno nego i društvo u cjelini.

Svi sudionici održane radionice na mailove će dobiti materijale, Potvrde o sudjelovanju te će biti obaviješteni o svim narednim aktivnostima u sklopu projekta ODABRALI TATE.

 

Projekt “ODABRALI TATE”  financira Središnji državni ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2021. godinu.

 

                             

Podijelite na društvenim mrežama: