U utorak, 19.03.2024. u knjižnici Voltino u Zagrebu psiholog Bojan Klapčić održao je radionicu  „Najbolje od očeva – što djeca dobivaju zdravim očinstvom“  u sklopu projekta “ODABRALI TATE – djeca u fokusu”

Prof Bojan Klapčić je psiholog sa više od dva desetljeća iskustva u socijalnoj skrbi.  Kako sam kaže, ima veliku sreću da radi u struci koja mu omogućava da sagleda osobne i društvene krize na drugačiji način. No, u posljednje ga vrijeme fascinira kako ljudsko društvo ne smanjuje patnju pojedinaca i zajednica, nego je često nepotrebno uveličava. Nakon što je proveo više od 1400 forenzičkih i vještačkih psihologijskih obrada i sudjelovao u više od 700 sudskih postupaka u socijalnoj skrbi, upoznao je ljudsku patnju koja, kako kategorično tvrdi, proizlazi iz zanemarivanja mentalnog zdravlja. Radionice koje održava u suradnji sa hrvatskom udrugom za ravnopravno roditeljstvo su oblik psihosocijalne pomoći koju pruža korisnicima projekt i svim zainteresiranima.

Predavanje psihologa Bojana Klapčića bilo je dio programa u sklopu obilježavanja dana očeva te je tema koju je obradio mnogobrojnim sudionicima bila vrlo zanimljiva.

Najbolji odgoj djece slijedi demokratsku strategiju, koja je najzahtjevnija. Zašto je tome tako objasnio je usporedbom s ostale tri moguće strategije: diktatorska, popustljiva, zanemarujuća. Roditelji i djeca su suradnici, nisu partneri jednakog ranga, roditelji su odgovorni za njihov odgoj, rast, razvoj, obrazovanje, sigurnost i zdravlje, a djeca su ograničenih sposobnosti, znanja i vještina. Današnje vrijeme postavlja velike izazove roditeljima, očeva uloga je nezamjenjiva i u ravnopravnoj suradnji s majkom vodi do povoljnih ishoda za djecu. Zato je važno prepoznati kako se ta uloga ostvaruje od strane očeva, bili oni u zajednici života s majkom ili razvedeni, odnosno kako izgleda „zdravo očinstvo“ kroz sve razvojne faze djece.

U radionici „Najbolje od očeva – što djeca dobivaju zdravim očinstvom“ učesnici su najprije dobili pregled strategija roditeljstva: permisivno (popustljivo), diktatorsko (autoritarno) – iz video priloga, zanemarujuće (indiferentno) i demokratsko (transformativno). Nakon toga je raspravljeno kako izgleda demokratsko roditeljstvo i koje ono ima blagodati za obitelj i zajednicu. Na kraju je  objašnjeno kako u životnom ciklusu izgleda „zdravo očinstvo“ od rane prenatalne dobi djece do zrelosti djece.

Preporuka svima koji žele aktivno sudjelovati u životu svoje djece i biti ravnopravni roditelj u njihovom životu, da i dalje prate objave na našim stranicama te sudjeluju na našim radionicama. 

Projekt “ODABRALI TATE”  provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2023. godinu.

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

Podijelite na društvenim mrežama: