U petak, 01.12.2023. u prostorijama MO Horvati-Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, psiholog Bojan Klapčić održao radionicu „Mudrost psihotraume: o čemu nas teški životni događaji mogu naučiti” u sklopu projekta “BAKU I DJEDA SVAKO DIJETE TREBA”

Prof Bojan Klapčić je psiholog sa više od dva desetljeća iskustva u socijalnoj skrbi.  Kako sam kaže, ima veliku sreću da radi u struci koja mu omogućava da sagleda osobne i društvene krize na drugačiji način. No, u posljednje ga vrijeme fascinira kako ljudsko društvo ne smanjuje patnju pojedinaca i zajednica, nego je često nepotrebno uveličava. Nakon što je proveo više od 1400 forenzičkih i vještačkih psihologijskih obrada i sudjelovao u više od 700 sudskih postupaka u socijalnoj skrbi, upoznao je ljudsku patnju koja, kako kategorično tvrdi, proizlazi iz zanemarivanja mentalnog zdravlja. Radionice koje održava u suradnji sa hrvatskom udrugom za ravnopravno roditeljstvo su oblik psihosocijalne pomoći koju pruža korisnicima projekt i svim zainteresiranima.

U radionici „Mudrost psihotraume: o čemu nas teški životni događaji mogu naučiti“polaznici su upoznati s pitanjima iz „Upitnika nepovoljnih / negativnih iskustava u djetinjstvu (adverse childhoodexperiences, ACE)“, s 14 takvih iskustava koje su doživjeli njihovi unuci ili oni sami. U raspravi koja je uslijedila svatko je imao priliku izreći svoje načine suočavanja s tim iskustvima i procijeniti da li su ta ona prešla u psiho-traumu. Osvrt na psihotraumu sadržavao je načine suočavanja s njome, o čemu su prisutni iznijeli svoja iskustva.

Naglašena je važnost zajednice radi podrške, uključujući i podršku naše udruge koja već godinama pruža pravnu, psihološku i zagovaračku pomoć od strane iskusnih pomagača.

Projekt “BAKU I DJEDA SVAKO DIJETE TREBA ”  provodi se uz financijsku podršku Grada Zagreba

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

Podijelite na društvenim mrežama: