U petak 21.10.2022. u 17 h u prostorijama MO Horvati-Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, psiholog Bojan Klapčić održao radionicu “Moralni razvoj djece: kako djeca prosuđuju o dobru i zlu koje ih okružuje” u sklopu projekta “ODABRALI TATE-budućnost djece”

Prof Bojan Klapčić je psiholog sa više od dva desetljeća iskustva u socijalnoj skrbi.  Kako sam kaže, ima veliku sreću da radi u struci koja mu omogućava da sagleda osobne i društvene krize na drugačiji način. No, u posljednje ga vrijeme fascinira kako ljudsko društvo ne smanjuje patnju pojedinaca i zajednica, nego je često nepotrebno uveličava. Nakon što je proveo više od 1400 forenzičkih i vještačkih psihologijskih obrada i sudjelovao u više od 700 sudskih postupaka u socijalnoj skrbi, upoznao je ljudsku patnju koja, kako kategorično tvrdi, proizlazi iz zanemarivanja mentalnog zdravlja. Radionice koje održava u suradnji sa hrvatskom udrugom za ravnopravno roditeljstvo su oblik psihosocijalne pomoći koju pruža korisnicima projekt i svim zainteresiranima. 

U radionici „Moralni razvoj djece: kako djeca razlikuju dobro i zlo“ polaznici su upoznati s biološkim i kognitivnim osnovama moralnog rasuđivanja djece. Kroz primjere iz vlastitog ponašanja i ponašanja svoje djece u „moralnim dilemama“ polaznici su upoznali razvoj moralnosti.

Uputa roditeljima i članovima obitelji  je da se djeci odlučivanje o dobru i zlu u ponašanju odraslih ne treba davati kao zadatak jer njemu nisu uopće dorasla. Taj zadatak imaju institucije koje zakazuju u svojoj učinkovitosti zbog manjka stručnosti i viška komocije i oportunizma.

Preporuka svima koji žele aktivno sudjelovati u životu svoje djece i biti ravnopravni roditelj i član obitelji u njihovom životu, da i dalje prate objave na našim stranicama te sudjeluju na našim radionicama. 

Projekt “ODABRALI TATE”  financira Središnji državni ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2022. godinu. “Ovaj dokument izrađen je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta davatelja.”

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

 

 

 

Podijelite na društvenim mrežama: