U utorak 06.12.2022. u prostorijama MO Horvati-Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, psiholog Bojan Klapčić održao radionicu „Kako osigurati dobar život sebi i djetetu: pouke roditeljima iz psihoterapije i pozitivne psihologije”  u sklopu projekta “ODABRALI TATE-budućnost djece”

Prof Bojan Klapčić je psiholog sa više od dva desetljeća iskustva u socijalnoj skrbi.  Kako sam kaže, ima veliku sreću da radi u struci koja mu omogućava da sagleda osobne i društvene krize na drugačiji način. No, u posljednje ga vrijeme fascinira kako ljudsko društvo ne smanjuje patnju pojedinaca i zajednica, nego je često nepotrebno uveličava. Nakon što je proveo više od 1400 forenzičkih i vještačkih psihologijskih obrada i sudjelovao u više od 700 sudskih postupaka u socijalnoj skrbi, upoznao je ljudsku patnju koja, kako kategorično tvrdi, proizlazi iz zanemarivanja mentalnog zdravlja. Radionice koje održava u suradnji sa hrvatskom udrugom za ravnopravno roditeljstvo su oblik psihosocijalne pomoći koju pruža korisnicima projekt i svim zainteresiranima. 

U radionici „Kako osigurati dobar život sebi i djetetu: pouke roditeljima iz psihoterapije i pozitivne psihologije“ polaznicima su predstavljene preporuke za dobar život (blagostanje, dobrobit) djeteta i roditelja kroz razvojne faze djece od djetinjstva do zrelosti. Raspravljeni su kritični periodi za stvaranje bliskih odnosa radi oblikovanja uzajamnog poštovanja, ljubavi, zajedništva i privrženosti. Prikazane su moguće teškoće koje se pritom mogu pojaviti (poremećaji raspoloženja i poremećaji osobnosti) i pozitivni ishodi kojima treba težiti (snage i vrline). Kroz razgovor o vlastitom životu i svojim iskustvima polaznici su osvijestili svoje odnose prema djeci koju imaju, kao i ono što su sami doživjeli od svojih roditelja.

Opći je zaključak da je roditeljstvo lakše uz obostrano učenje i prilagođavanje i da takvo stvara bliske veze međusobnog ispomaganja koje traju cijeli život te stvara od djece mentalno zdrave i psihički funkcionalne dobro prilagođene odrasle ljude.

Preporuka svima koji žele aktivno sudjelovati u životu svoje djece i biti ravnopravni roditelj i član obitelji u njihovom životu, da i dalje prate objave na našim stranicama te sudjeluju na našim radionicama. 

 

Projekt “ODABRALI TATE”  financira Središnji državni ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2022. godinu. “Ovaj dokument izrađen je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta davatelja.”

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

Podijelite na društvenim mrežama: