U utorak 05.04. u 20:00 sati u MO Horvati Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, Ines Kovačić iz Udruge Životna linija (partner u projektu) održala je osmu edukativnu radionicu pod nazivom „Kako komunicirati s djetetom?“ u sklopu projekta „ODABRALI TATE – ravnopravno roditeljstvo najbolji interes djece“.

Kako bismo što bolje komunicirali s djecom, dobro je razumjeti  faze i procese kroz koje djeca prolaze tako da je voditeljica sudionicima ukratko objasnila faze od djetinjstva, pre adolescencije, adolescencije i sazrijevanja.

Naglasila je da način na koji se roditelji odnose prema djeci, bilo da se radi o strogoj disciplini ili empatiji i razumijevanju, nezainteresirano ili s toplinom itd., ima duboke i trajne posljedice za djetetov emocionalni život.

Kroz komunikaciju s roditeljima dijete postepeno opaža i gradi sliku svijeta te odnosa u svojoj obitelji, ali i sliku sebe kao osobe. Ona može biti poticaj cjelokupnom razvoju djeteta, no može biti i faktor koji će ugroziti djetetovu svijest o sebi. Najčešći oblici problema u komunikaciji unutar obitelji su nerazumijevanje, loše izražavanje i krive interpretacije. Bitno je da se odnos prema djeci ne svodi samo na kritiziranje i upozoravanje, a da se sve dobro što dijete radi “podrazumijeva”. Dijete uvijek treba pohvaliti za sve dobro što radi, reći mu koliko ste na njega ponosni… jer se time stvara zadovoljstvo djeteta, veća povezanost, povjerenje i motivacija za daljnje postupke. Emocionalno “školovanje” ne funkcionira samo kroz stvari koje roditelj ili roditelji govore ili izravno čine djeci, nego i kroz uzore koje daju upravljanjem vlastitim osjećajima i osjećajima u komunikaciji s bračnim drugom, drugim osobama u okolini.

Sudionici su se spremno uključili s primjerima iz vlastitog života iz kojih se razvila daljnja diskusija, razmjena iskustava i učenje.

 

Projekt “ODABRALI TATE”  financira Središnji državni ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2021. godinu.

Podijelite na društvenim mrežama: