U četvrtak 24.02.2022. Ines Kovačić iz Udruge životna linija održala je putem Zoom-a edukativnu radionicu „Izazovi u emocionalnom razvoju djece“ u sklopu projekta ODABRALI MAME I TATE koji Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo provodi od 01.12.2021. do 31.03.2022. godine.

Prikazan je emocionalni razvoj djeteta od rođenja do zrelosti koji je u svakom aspektu i detalju bitan. Rano djetinjstvo je osobito važno za razvoj samopoštovanja i pozitivne slike o sebi, a u tom procesu presudan utjecaj imaju roditelji. Odnos s majkom i odnosi u primarnoj obitelji prototip su svih budućih odnosa djeteta u njegovom kasnijem životu.

Objasnili su se pojmovi slika o sebi (self image), slika o vlastitom tijelu (body image) i zrcaljenje. Proces razvoja emocija ostvaruje se u interakciji s majkom, dok se ono ogleda u majčinu licu kao zrcalu, jer majčino lice zrcali djetetu da je voljeno. Razvija se privrženost koju dijete pokazuje izrazima sreće i zadovoljstva u prisutnosti majke, a strahom kad se od nje odvaja. Zdrava i sigurna privrženost djetetu osigurava bolje spoznajne kapacitete i bolju prilagodbu, i ono što zovemo empatijom koja potječe iz ranog odnosa majka–dijete.

Govorilo se i o pojmu „dovoljno dobre majke“ koja je spremna stalno prilagođavati svoje osjećaje djetetovim stanjima i potrebama, koja ima kapacitet poistovjetiti se s djetetovim unutarnjim stanjem i na njega primjereno odgovoriti.

Sve su to preduvjeti za razvoj djetetova samopoštovanja, ali i za zdravo odvajanje od majke i stvaranje svijesti o sebi i svome „Ja”.

Nakon teorijskog dijela, sudionici su postavljali pitanja, podijelili svoja iskustva i probleme koji ih trenutno muče, a predsjednik Udruge Životna linija Tin Pongrac i voditeljica radionice su im na ista spremno dogovarali.

Svima se na kraju zahvalila i Melita Požgaj, voditeljica projekta ODABRALI MAME I TATE te pozvala sudionike da se i dalje slobodno javljaju, dijele iskustva, sudjeluju u radionicama jer im je Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo uvijek na raspolaganju.

Radionica je bila aktivna o čemu potvrđuje broj od 25 sudionika iz raznih gradova Hrvatske te iz Srbije koji su prisustvovali radionici. 

Poziv roditeljima, bakama i djedovima , te svima koji žele zaštiti prava djece te osnažiti kapacitete i biti podrška obitelji da nam se pridruže na aktivnostima projekta . 

SVE RADIONICE SU BESPLATNE

Projekt “ODABRALI MAME I TATE” je financiran iz proračuna Grada Zagreba.
“Sadržaj svih publikacija u isključivoj je odgovornosti HURR-a i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba”
 

Zajednički odgoj kroz aktivno sudjelovanje oba roditelja – stvara sretniju djecu koja kasnije izrastaju u zdrave i psihički stabilne osobe.

 

             

Podijelite na društvenim mrežama: