U ponedjeljak 15.05.2023. u prostorijama gradske knjižnice Voltino , psiholog Bojan Klapčić održao radionicu „Glas, glazba i ekspresivni pokreti tijela u opuštanju od stresa roditelja i djecea“  u sklopu projekta “ODABRALI TATE-budućnost djece”

Prof Bojan Klapčić je psiholog sa više od dva desetljeća iskustva u socijalnoj skrbi.  Kako sam kaže, ima veliku sreću da radi u struci koja mu omogućava da sagleda osobne i društvene krize na drugačiji način. No, u posljednje ga vrijeme fascinira kako ljudsko društvo ne smanjuje patnju pojedinaca i zajednica, nego je često nepotrebno uveličava. Nakon što je proveo više od 1400 forenzičkih i vještačkih psihologijskih obrada i sudjelovao u više od 700 sudskih postupaka u socijalnoj skrbi, upoznao je ljudsku patnju koja, kako kategorično tvrdi, proizlazi iz zanemarivanja mentalnog zdravlja. Radionice koje održava u suradnji sa hrvatskom udrugom za ravnopravno roditeljstvo su oblik psihosocijalne pomoći koju pruža korisnicima projekt i svim zainteresiranima. 

Radionica je bila dio programa u povodu Međunarodnog dana obitelji i naišla je na velik interes sudionika koji su napunili dvoranu knjižnice Volttino. 

Otpuštanje stresova nije samo kognitivni zadatak, već i tjelesni, jer stres započinje u umu i spušta se u tijelo. Na smanjivanje sidrenja stresa u tijelu i posljedičnih šteta koje time nastaju možemo utjecati na više načina. Naš glas može služiti za samostišavanje, vrisak za otpuštanje viška energije. Glazba kao anti-stresor djeluje na mnogo različitih načina, jer je i sama višedimenzionalna. Pokreti tijela također su moćni anti-stresori, koji na različite načine povećavaju fizičku i psihološku dobrobit u brojnim mogućim rekreativnim aktivnostima. Uz nekoliko vježbi, polaznicima je predstavio koje različite ekspresivne aktivnosti glasa i tijela roditelji mogu koristiti s djecom da se efekti stresa smanje na razinu koja nas energizira, a ne iscrpljuje.

Preporuka svima koji žele aktivno sudjelovati u životu svoje djece i biti ravnopravni roditelj u njihovom životu, da i dalje prate objave na našim stranicama te sudjeluju na našim radionicama. 

Projekt “ODABRALI TATE”  financira Središnji državni ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2022. godinu. “Ovaj dokument izrađen je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta davatelja.”

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

 

 

 

Podijelite na društvenim mrežama: