03.02.2022. psiholog Bojan Klapčić preko zoom-a je održao radionicu „Briga o djeci – najbolja praksa“ , pružajući tako psihosocijalnu pomoć korisnicima projekta “ODABRALI MAME I TATE” koji Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo provodi od 01.12.2021. do 31.03.2022. godine. 

U zoom-radionici „Briga o djeci – najbolja praksa“ pokušali smo upoznati koja je najbolja praksa prepoznata kod uređivanja roditeljske skrbi. Pritom se koristila metoda ekstrema: što je bilo najgore i kako onda treba izgledati najbolje. Polaznici su se pritužili kako zaposleni u sustavu nemaju empatije, neprimjerene su i često hladne komunikacije, skloni su okrivljavanju stranaka, superiorno se postavljaju s visoka, skloni su oduzimanju ili ne-davanju riječi, odugovlačenju, ne daju dokumentaciju koje stranka potpisuje odnosno pišu zapisnike kako njima odgovara, ne dopuštaju nikakvo preispitivanje njihovih odluka. Ne postoji provjera vjerodostojnosti niti djelatnika a niti stranaka u postupku, tko laže da ga se nevjerodostojnim i utvrdi.

Objektivna i nepristrana valorizacija rada socijalnih radnika ne postoji, oni sami sebe ocjenjuju, sustav gleda sebe i uopće je potkapacitiran za podršku strankama u kompleksnim situacijama.

Nedostaje pozitivna selekcija stručnjaka, pa da onda oni najizvrsniji rade najsloženije poslove, niti postoje jasni kriteriji kod svih stručnjaka jednako (socijalni radnici, sudovi, državno odvjetništvo) kako se donose određene ključne odluke.

Tužbe radi naknade štete koje su počinili djelatnici sustava nisu poznate, iako bi to bio kriterij da je sustav u punoj funkciji i da se traži kvaliteta, iz pogrešaka uči ili se sankcioniraju. Procjenjuje se da je 80% stručnjaka opisanog profila, 20% je onih koji rade kvalitetno i koji čak traže feedback od korisnika ili od udruga. Najbolja praksa bila bi potpuna suprotnost navedenog.

Na radionici je aktivno sudjelovalo 16 roditelja. Podršku nam je pružio i Dejan Pavlović iz Srbije – doktorand i predavač na Visokoj školi zdravstva i socijalnog rada „Sv.Elizabeta“ Bratislava, Republika Slovačka. Od 2012 godine aktivni učesnik u zaštiti prava djece i roditelja od zloupotrebe roditeljskog prava, osnivač i predsjednik Udruženja očeva, Srbija. Licencirani stručni, socijalni radnik zaposlen u usluzi personalne asistencije za osobe sa invaliditetom. Aktivni učesnik na stručnim skupovima na teme zaštite djece i zloupotrebe roditeljskog prava. Razmjena iskustava sa stručnjacima i roditeljima iz drugih zemalja nam je itekako koristan u pružanju podrške roditeljima 

Sve obavijesti o radionicama, edukativnoj, savjetodavnoj i psihosocijalnoj pomoći bit će pravovremeno dostupne na web stranici i fb stranici Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo.

Voditeljica projekta : gđa Melita Požgaj

Mjesto provedbe projekta je Grad Zagreb, s time da će se savjetodavna pomoć putem mailova i telefona pružiti korisnicima iz cijele Hrvatske. 

 

Projekt “ODABRALI MAME I TATE” je financiran iz proračuna Grada Zagreba.
“Sadržaj svih publikacija u isključivoj je odgovornosti HURR-a i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba”

Podijelite na društvenim mrežama: