30.06.2022. na završnoj Konferenciji projekta “ODABRALI TATE-ravnopravno roditeljstvo najbolji interes djece” Iztok Ivančić, predsjednik neprofitne organizacije Društvo za otroke, očetovstvo in resnico iz Slovenije DOOR  održao je zanimljivo izlaganje  Put od Izvornog grijeha do Raja”. 

Skrenuo je pozornost na zabrinjavajuću činjenicu da su muškarci/očevi u Sloveniji diskriminirani u brakorazvodnim postupcima. Da je samo 1% djece u sudskim i društvenim postupcima povjereno na odgoj i skrb očevima.

Postojanje diskriminacije potvrdili su i predsjednica obiteljskog suda u Ljubljani Irma Kirin, socijalni radnik Radovan Radetić i odvjetnik Boštjan Verstovšek u svojim izjavama u emisiji Polnočni klub, emitiranoj na Nacionalnoj televiziji 2014. godine. Diskriminacija, kako kaže istraživač dr. Jasna Podreka, počinje u Centrima za socijalni rad i nastavlja se u sudskim postupcima, što je koruptivno i kriminalno djelo. Problem je dubok jer je diskriminacija povezana s visokim primanjima profesionalnih sudionika u brakorazvodnim postupcima (odvjetnici, sudski vještaci,…). Zabrinjava činjenica da je i Vrhovni sud svjestan problema, ali ne djeluje. Kao rješenje, nevladina organizacija DOOR pripremila je novu paradigmu razvoda Sostarševstvo – Suroditeljstvo, koja predlaže uravnoteženo roditeljstvo kao prvi i najbolji izbor za dijete kada se roditelji rastanu.

Velika nam je čast da je Iztok Ivančić, inicijator, pokretač i promotor ravnopravnog roditeljstva kao najboljeg interesa djece u Sloveniji bio izlagač na našoj završnoj konferenciji projekta ODABRALI TATE, te je kao suradnik pratio sve vrijeme aktivnosti projekta i bio svima nama velika podrška. Veselimo se budućim zajedničkim aktivnostima za koje vjerujemo da će biti svijetli put našoj djeci i njihovom sretnom djetinjstvu

Svako dijete ima pravo na mamu i na tatu, a prava i dobrobit djeteta beskompromisno moraju biti na prvom mjestu. Zajedničkim aktivnostima pokazali smo da su ravnopravno roditeljstvo i sretno djetinjstvo svojoj djeci ODABRALI TATE!

 

     

 

Podijelite na društvenim mrežama: