15.09.2023. u MO Horvati srednjaci održana je promocija projekta “ODABRALI TATE-djeca u fokusu” koji Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo provodi od 01.09.2023.do 30.06.2024. uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Sve prisutne pozdravila je voditeljica projekta, gđa Melita Požgaj. Pozdravila partnere i suradnike : prof. sociologije Ines Kovačić iz Udruge Životna linija, predsjednicu Hrvatske udruge za bolesti štitnjače, gđu Vericu Mešić te članicu Udruge Centar DO gđu Snježanu Štefanec.
Posebno je pozdravila kolege iz Slovenije iz društva DOOR (Društvo za otroke, očetovstvo in resnico) koji su ovoj promociji dali međunarodni karakter : predsjednika Iztoka Ivančića i  člana Mirta Martelanca.
Uz kratki opis svih aktivnosti u budućih 10 mjeseci projekta naglasila je da se projekt provodi uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade već 3.godinu te da je to dokaz kvalitete aktivnosti te svih angažiranih u njemu. naglasila je važnost volontera u svima aktivnostima od kojih su neki prisustvovali i samoj promociji.
Nakon pozdravnog govora prisutnima koji su napunili prostoriju MO Horvati Srednjaci obratila se prof. sociologije Ines Kovačić sa opisom dosadašnje suradnje te sa planovima za buduću suradnju. Kolege iz Slovenije zahvalili su se na pozivu, naglasili važnost suradnje udruženja iz Regije : Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije te kratko opisali probleme sa kojima se susreću.
Potom je psiholog Bojan Klapčić, dugogodišnji suradnik Udruge i poznati  stručnjak održao zanimljivo predavanje :  “ACE versus PCE – kako odgojiti cvjetajuću djecu”.  Primjena vrlo jednostavnog „Upitnika nepovoljnih / negativnih iskustava u djetinjstvu (adverse childhood experiences, ACE)“, s 14 takvih iskustava pokazala je dramatične rezultate: što su djeca više izložena tim iskustvima njihovi zdravstveni ishodi u odraslosti su lošiji. Broj nepovoljnih iskustava u djetinjstvu je također povezan sa socijalno-emocionalnim poteškoćama i rizicima zaostajanja u razvoju u ranom djetinjstvu. „Upitnik pozitivnih iskustava u djetinjstvu (positive childhood experiences, PCE)“ sa 7 takvih iskustava pokazuje da pozitivna iskustva iz djetinjstva mogu značajno pomoći da djeca postanu otpornija unatoč tome što su izložena brojnim negativnim iskustvima. Oba upitnika daju mnoštvo korisnih informacijama kako pomoći djeci da (pro)cvjetaju u svom razvoju, unatoč negativnim iskustvima kojima su okružena. Na predavanju/radionici su predstavljena oba upitnika i niz postupaka, strategija, pristupa koja mogu pomoći da naša djeca budu psihički i fizički pripravna i otporna za sve zahtjevniju odraslu dob. Ujedno  se raspravilo što možemo kao roditelji poduzimati da naša djeca cvjetaju u svojim maksimalnim potencijalima i kao djeca i kao odrasli ljudi.
Nakon predavanja uslijedilo je ugodno druženje uz razgovor i razmjenu iskustava. Za to vrijeme je novinarka Hrvatskog radija intervjuirala predsjednika Olivera Čanića, predsjednika iz Slovenije Iztoka Ivančića, prof.  sociologije Ines Kovačić, psihologa Bojana Klapčića te tajnicu i voditeljicu projekta Melitu Požgaj za emisiju koja će se emitirati na Prvom programu Hrvatskog radija.

Preporuka svima koji žele aktivno sudjelovati u životu svoje djece i biti ravnopravni roditelj u njihovom životu, da i dalje prate objave na našim stranicama te sudjeluju na našim radionicama. 

Projekt “ODABRALI TATE”  provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2023. godinu.

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

 

 

 

Podijelite na društvenim mrežama: