U petak 10.11.2023. u 17 h u MO Horvati Srednjaci održana je promocija projekta BAKU I DJEDA SVAKO DIJETE TREBA .

Nakon pozdravnog kratkog govora tajnice i voditeljice projekta gđe Melite Požgaj, sve prisutne pozdravile su Ines Kovačić, dipl. sociologinja i psihoterapeutkinja, potpredsjednica Udruge  Životna linija te gđa Snježana Štefanac, članica udruge CENTAR DO, obje predstavnice udruga koje su partneri u projektu.

Cilj projekta je unapređenje i zaštita prava djece, osnaživanje kapaciteta i podrška obitelji, zaštita prava i poboljšanje kvalitete života osoba starije životne dobi te poticanje volonterstva. traje od 01.10.20213. do 29.02.2024. ????????❤️????????????????????
Pomoć koja će se pružati :
– Savjetodavna pomoć – Oliver Čanić, predsjednik HURR-a
– Psihosocijalna pomoć – psiholog Bojan Klapčić
– Grupe podrške – dipl.sociologinja Ines Kovačić, Udruga Životna linija
– Kreativne radionice tai chi chuan – Boro Ranitović, predsjednik udruge CENTAR DO
Voditeljica projekta je Melita Požgaj, dugogodišnja volonterka i tajnica HURR-a.
O važnosti oba roditelja i bliskih srodnika, posebno baka i djedova u odgoju djece i o ravnopravnom roditeljstvu postoji niz istraživanja. Zajednički odgoj kroz aktivno sudjelovanje oba roditelja te djedova i baka – stvara sretniju djecu koja kasnije izrastaju u zdrave i psihički stabilne osobe.
Prvu radionicu projekta održao je psiholog Bojan Klapčić na temu „Glavni problemi i izazovi odnosa baka i djedova i unuka danas
U radionici su polaznici  kroz dvije vježbe upoznati s temom. Najprije je sa svima raspravljeno koji su najvažniji dijelovi populacije o kojima zrela društva trebaju posebno voditi računa. Osim djece, osoba s invaliditetom, osoba s mentalnim teškoćama prepoznate su također starije osobe kao vrijedne pažnje društva. Oni su važan resurs pomoći mlađima u prethodne dvije generacije (djeca i unuci) u različitim ulogama koje nove generacije preuzimaju.  U drugoj vježbi se od polaznika pokušalo saznati koje razlike između generacije baka i djedova i generacije unuka postoje danas i kako te razlike utječu na njihove odnose.
Zaključeno je da je unatoč postojećim razlikama svako ulaganje vremena i truda u bolji suživot baka i djedova s unucima vrijedno uloženog truda.
Projekt “BAKU I DJEDA SVAKO DIJETE TREBA ”  provodi se uz financijsku podršku Grada Zagreba

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

Koliko je važno rješavati probleme koji se u zadnje vrijeme sve češće događaju bakama i djedovima – NEVIĐANJE UNUKA, govori i veliki odaziv medija koji su popratili projekt i pozvali građane da se pridruže svima aktivnostima koje će se provoditi.

https://mojzagreb.info/zagreb/novi-projekt-hurr-a-baku-i-djeda-svako-dijete-treba

http://metro-portal.hr/baku-i-djeda-svako-dijete-treba/144542

https://likaclub.eu/besplatne-radionice-grupe-podrske-savjetovanja-i-tai-chi-chuan-za-nase-najmilije-u-ranjivim-godinama/

https://www.mirovina.hr/novosti/bake-i-djedovi-sve-se-cesce-zale-da-ne-vidaju-unuke-zbog-cega-pocinje-novi-projekt/?fbclid=IwAR30xkUlbMsRLx1bCYred77R-5gQr3wVyNFJVpccwb2eyDbSRdTqr2iaRqs

https://ribafish.com/novi-projekt-hurr-a-baku-i-djeda-svako-dijete-treba/

https://zmaichek.com.hr/2023/11/novi-projekt-baku-i-djeda-svako-dijete-treba/

https://www.vecernji.hr/vijesti/novi-projekt-hurr-a-baku-i-djeda-svako-dijete-treba-1723138

https://www.index.hr/mame/clanak/bake-i-djedovi-sve-vise-prijavljuju-da-ne-vidjaju-unucad/2511488.aspx

Podijelite na društvenim mrežama: