Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo u sklopu projekata udruga usmjerenih podršci obitelji i promicanju zaštite prava djece provodi projekt “I JA ĆU JEDNOG DANA BITI TATA – podrška očevima u ostvarivanju ravnopravnog roditeljstva” . 

Projekt je odobren i financiran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. 

Vrijeme trajanja projekta : 01.11.2018. – 01.11.2019. 

Prioritetno područje :  podrška obitelji 

Projekt usmjeren poticanju očeva na veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu. 

U Republici Hrvatskoj gotovo svaki treći brak završi razvodom. Razvod je bolan i mukotrpan proces kroz koji prolaze svi članovi obitelji, i roditelji i djeca.

U tom bolnom procesu dolazi do manjka podrške i djeci i roditeljima. Oni prolaze kroz brojne poteškoće u raznim institucijama. Sve to zajedno čini ljude nesretnima, generiraju se razne bolesti, izostajanje i neproduktivnost na radnim mjestima, povećano uzimanje antidepresiva i razočaranje u institucije i brak općenito. Nedostatak podrške, razumijevanja, nesnalaženje, često prije, za vrijeme i nakon brakorazvodne parnice najčešće dovodi očeve u nepovoljan i neravnopravan položaj. Najčešće, prilikom odluke o razvodu, inercijom a djelomično odlukom oba roditelja djeca za to vrijeme žive s majkom, dok se očevi odsele. Za to vrijeme, a u posljednje vrijeme sve češće, tim se očevima uskraćuje pravo da vide, posjećuju i provode vrijeme sa njihovim djetetom, da ravnopravno kao i majka sudjeluje u životu svojeg djeteta. U tom periodu, očevi ponekad nemoćni, suočavaju se sa različitim psihosocijalnim problemima koji utječu i na njih kao osobe, na njih kao očeve i na dijete koje je u tom razdoblju uskraćeno za ljubav, brigu i skrb jednog roditelja.

Najčešći psihosocijalni problemi s kojima se očevi susreću su depresija, slaba komunikacija sa obitelji, prijateljima i okolinom, suočavanje sa predrasudama, češća su obolijevanja a javlja se i alkoholizam kao posljedica slabog psihosocijalnog stanja.

Važan je aktivni angažman volontera koji će svojim savjetima pomoći provedbi projekta. Projektom će se očevima omogućiti redovita psihosocijalna pomoć kroz tjedno savjetovanje sa psihologom. Kroz 6 mjeseci ( od 08.01. – 30.06.2018. ) očevi će primiti podršku psihologa i uz njegovu pomoć poboljšati komunikaciju sa svojim djetetom, sa bivšom partnericom, djelatnicima centra za socijalnu skrb. Projektom će im se pružiti potpora da taj proces prođu što bezbolnije, i da se aktivno uključe u svakodnevni život svog djeteta.

O daljnjem tijeku i aktivnostima projekta Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo obavještavat će sve članove, zainteresirane i javnost putem web i fb stranice te putem medija. 

 

 

Podijelite na društvenim mrežama: