Ministarstvo unutarnjih poslova, Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba  i agencija Degordian pokrenuli su kampanju “‘Iza Vrata”, koja ima za cilj osvijestiti sve građane da prijavljuju nasilje koje se događa u njihovoj blizini, posebno prema najmlađima.

Dok nekima odgovara da im se posao prebacio u četiri zida svog doma i uživaju sa svojom djecom, ne smijemo zaboraviti da nekima #OstaniDoma znači ostajanje u četiri zida sa svojim zlostavljačem. To su one najranjivije skupine koje se iza zatvorenih vrata ne osjećaju sigurno i oni kojima dom ne znači mir i sigurnost, već upravo suprotno. Oni sad trebaju našu pomoć više nego ikad prije.

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo unazad mjesec dana od početka proglašenja epidemije COVID-19 svakodnevno zaprima pozive roditelja, uglavnom očeva, koji se pritužuju na nemogućnost ostvarivanja osobnih odnosa sa djecom na temelju pravomoćne sudske odluke. To se ne odnosi samo na onemogućavanje ostvarivanja susreta i druženja, već i na bilo koji drugi oblik komunikacije sa djetetom npr. putem telefona, maila, skype-a.

Problem onemogućavanja ostvarivanja osobnih odnosa djeteta sa roditeljem kojem nije povjereno na zajednički život nije nastao početkom ove pandemije, već on kontinuirano godinama traje bez adekvatne reakcije nadležnih institucija.

Samo u 2019. godini 2200 djece nije moglo vidjeti jednog roditelja, uglavnom oca ili su ga viđala daleko manje od sudske odluke.

Prema svim dostupnim informacijama od strane roditelja koji nam se svakodnevno javljaju, taj dugogodišnji problem dodatno se zakomplicirao na štetu djece proglašenjem ove pandemije.

Zlonamjerni roditelji koji su manipulirali djetetom i njegovim pravima prije pandemije, proglašenjem pandemije dobili su dodatni alat za manipulaciju djetetom i ciljanim roditeljem bez ikakvih sankcija. O takvom zlonamjernom ponašanju i zlostavljanju djece rastavljenih i otuđenih roditelja gotovo pa nitko ne govori.

U zadnje vrijeme puno se govori o nasilju u obitelji. Svi kao da zaboravljaju djecu koja iza zatvorenih vrata ostaju sa jednim roditeljem sa zabranom ikakvog kontakta sa drugim roditeljima. Budući da se iz godine u godinu ovaj problem sve više produbljuje, smatramo da kampanje protiv nasilja u obitelji ne bi smjele biti selektivne, već usmjerene i na zaštitu najnezaštićenijih, a to su djeca.

Ne reagirajući na takve situacije cijeli sustav daje prostor da se djeca psihički i fizički zlostavljaju , cijeli sustav daje manipulativnom roditelju mogućnost da i dalje zlostavlja dijete. Zatvorimo li ta vrata našoj djeci, ne dajući im šansu da progovore, na koga ćemo o pet prebaciti odgovornost?

Na roditelja koji se godinama bori za prava  svog djeteta?!  

 

O tome je u članku Index hr dala izjavu i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba prof.dr.soc. Gordana Buljan Flander : “U ovom trenu su osim fizičkog, mnoga djeca izložena i psihičkom nasilju. Roditelji koji su i inače manipulativni sad koriste situaciju da djeci zabrane viđanje s drugim roditeljem, a prema našim informacijama, ne daju im čak ni kontakt putem Skypea, WhatsAppa i drugih platformi kako bi se dijete s drugim roditeljem vidjelo putem videopoziva”

 

Otvorite oči, slušajte glas srca kada iza nekih vama nepoznatih vrata čujete plač, vrisak, molbu za milost….#PRIJAVINASILJE

 

 

https://www.index.hr/vijesti/clanak/djeca-nece-u-skolu-do-kraja-godine-a-mnoga-su-zatvorena-doma-sa-zlostavljacima/2176871.aspx

 

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/zabrinuta-majka-ljuta-na-stozer-moj-bivsi-suprug-jednim-je-pozivom-dobio-propusnicu-da-dijete-trajektom-odvede-u-split-a-to-se-protivi-preporukama-1016270?fbclid=IwAR0NzvsluvR0OgwZX5j2dOiNFsSEszlOjV0Q7348scSUkOoTGEKVlxEZaGM

Podijelite na društvenim mrežama: