Nastavno na mnogobrojne medijske istupe nakon što je 28.11.2019. na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu doneseno nepravomoćna presuda te rješenje o privremenoj mjeri po kojoj će malodobni sin Severine Kojić i Milana Popovića živjeti kod oca a majku će viđati 2 puta tjedno i svaki drugi vikend, Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo poslala je javno priopćenje koje dijelimo u cijelosti : 

 

PRESS INFORMACIJA
Zagreb, 03.12.2019.

Priopćenje Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo u vezi predmeta Kojić/Popović

TKO DIŽE GLAS ZA PRAVA DJECE?!

Poštovana/i,

nakon velikog broja članaka, informacija i komentara koje su u svezi predmeta Popović/Kojić objavljeni u hrvatskom i regionalnom medijskom prostoru, Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo obraća se ovim priopćenjem. Vjerujemo u profesionalnost i nepristranost novinarstva te molimo da se isto sukladno odredbama Zakona o medijima objavi u cijelosti.

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo od samog se svojeg osnutka zalaže za ravnopravno roditeljstvo, a to znači za ravnopravnu i jednaku podjelu roditeljskih odgovornosti. Također, od samog se početka zalažemo da se roditeljske kompetencije ne procjenjuju po spolu, već prema stvarnim roditeljskim vještinama.

Ne možemo i ne želimo ulaziti u konkretan slučaj o kojem je posljednjih dana riječ u medijima. Ne možemo jer s njime nismo upoznati i preostaje nam samo vjerovati procjenama stručnih službi za koje vjerujemo da profesionalno i etično obavljaju svoj posao, a ne želimo jer je riječ o malodobnom djetetu kojem su, dojma smo, narušena prava na privatnost i normalno odrastanje.

Kao Udruga, bolno smo svjesni da je hrvatsko pravosuđe u slučajevima povjere djeteta na zajednički život i dalje nepravedno prema djeci i očevima i da je u (pre)velikoj većini slučajeva majka ta kojoj se dijete povjerava, dok se očevi moraju boriti za minimum kontakta s djecom.

Struka je danas jednoglasna u ocjeni da takav model zakida sve uključene: i djecu i majke i očeve, te da ga je potrebno mijenjati. S tim u vezi, pozdravljamo svaki pomak u smjeru ravnopravnije podjele roditeljskih uloga i prema većoj i kvalitetnijoj uključenosti očeva u život njihove djece.

To što je netko majka ili otac nije odmah sinonim za dobrog ili lošeg roditelja ili roditelja koji bi trebao imati bilo kakvu prednost u bilo čemu nad onim drugim.

Kad je riječ o konkretnom slučaju, smatramo da ga je potrebno u najvećoj mjeri rješavati izvan medija pa apeliramo na obje strane, na njihove pravne zastupnike i sve uključene da se suspregnu od iznošenja pojedinosti slučaja koje bi mogle nepotrebno izložiti malodobno dijete javnosti jer to doista nije u interesu djeteta.

Stoga zaključno, još jednom pozivamo sve :

(1) da se suzdrže od bilo kakvih akcija, objava, pisanja, komentiranja ili prenošenja informacija iz obiteljskog života bilo kojeg mldb. djeteta
(2) da u ovom predmetu kao i u bilo kojem drugom poštuju znanje, iskustvo i procjene stručnjaka i suda, i ne pristaju na bilo koji oblik zloupotrebe javnog prostora
(3) da prihvate da se prema suvremenim spoznajama znanosti i struke kompetentnijim roditeljem smatra onaj koji bolje razumije potrebe djeteta i koji je spremniji na suradnju s drugim roditeljem.

Ravnopravno roditeljstvo je borba za prava djece a ne linč na roditelje !

https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/636384/hrvatska-udruga-za-ravnopravno-roditeljstvo-oglasila-se-o-bitci-severine-i-milana-za-zajednickog-sina-apeliramo-na-sve-da-se-pridrzavaju-ove-tri-stvari

 

https://klik.hr/povezano/hrvatska-udruga-za-ravnopravno-roditeljstvo-oglasila-se-o-bitci-severine-i-milana-za-zajednickog-1999064

https://story.rs/flash-news/vesti/udruzenje-za-ravnopravno-roditeljstvo-oglasilo-se-povodom-severininog-slucaja-situaciju-resavajte-van-medija/

 

Podijelite na društvenim mrežama: