PRESS INFORMACIJA
Zagreb, 24.10.2018.

Priopćenje Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo povodom objavljene informacije o provedenom postupku Disciplinskog suda Hrvatske komore socijalnih radnika zbog smrti malodobnog dječaka iz Pule

SMRT DJETETA = UKOR!

Koliko vrijedi život malodobnog djeteta u instituciji koja za sebe tvrdi da radi u „najboljem interesu djece“!?

Ako je suditi prema danas objavljenom članku u Jutarnjem listu koji nas informira o provedenom postupku Disciplinskog suda Hrvatske komore socijalnih radnika život djeteta vrijedi koliko 4 ukora za socijalne radnice !

ODGOVORNOST ZA SMRT DJETETA = UKOR!

Ukor je, prema Pravilniku o pravima i disciplinskoj odgovornosti članova Komore, najblaža mjera propisana za teže povrede u obavljanju djelatnosti socijalnog rada. Osim ukora, Disciplinski sud na raspolaganju ima javni ukor, novčanu kaznu, privremeno oduzimanje licence na jedan mjesec do godine dana te trajno oduzimanje odobrenja za rad.
U ovom vrlo uznemirujućem slučaju javnost je mogla svjedočiti nemaru, neradu a nadasve osebujnom i vrlo toksičnom neznanju centra za socijalnu skrb, s kojima se roditelji i djeca susreću skoro svakodnevno. Centri za socijalnu skrb mentalno zdravlje roditelja, i očeva i majki smatraju izvan svoje nadležnosti i ne smatraju bitnom zaprekom za roditeljstvo. No mentalno zdravlje je kao pitka voda, obitelji u kojima su prisutni mentalni poremećaji u velikim je poteškoćama i ugroženo je održavanje na životu svih članova obitelji. Ne vodeći se tom očiglednom činjenicom djelatnice CZSS Pula svojim zaprepašćujućim nemarom ugrozili su život maloga dječaka, koji je umro u mukama. 
Tada smo bili zgroženi tim slučajem, a danas smo preneraženi informacijom da je smrt djeteta okvalificirana kao najblaži oblik povrede u obavljanju djelatnosti socijalnog rada!

Naša Udruga već godinama upozorava da su propusti, nerad, neznanje, pristranost i potpuna nezainteresiranost za psihosocijalnu dobrobit roditelja i djece osnovni način rada većine centara za socijalnu skrb u Hrvatskoj. Po tome Centar za socijalnu skrb Pula nije nikakva iznimka. Iznimka je po tragičnom događaju, a samo je puka sreća da takvih događaja nema puno više.

„Prema našim informacijama, tada je u centar došla s djetetom te je u prijamnom uredu, zbog gužve, dugo čekala. Dijete je postalo nervozno pa mu je mama, iživcirana jer ga nije mogla smiriti, navodno usred centra za socijalnu skrb, pred stručnim djelatnicima i drugim korisnicima, dala po guzi. Svako tjelesno kažnjavanje djeteta u Hrvatskoj je zabranjeno, pa bi činjenica da se majka na to odlučila usred institucije kojoj je jedna od zadaća kontrola roditeljske skrbi trebala biti signal da nešto ozbiljno nije u redu.“

Tragično je i uskraćivanje djetetovog prava na viđanje jednog roditelja, manipulacije jednog roditelja radi otuđenja djeteta od onog drugog, koji dugoročno nanose nesagledive posljedice po djecu, roditelje i društvo.

Mentalno zdrave osobe ne prepucavaju se preko djece, ne zlostavljaju djecu uskraćivanjem od drugog roditelja, niti ubijaju svoju vlastitu djecu.

Budući da sustav socijalne skrbi svojim neznanjem o mentalnom zdravlju umjesto da smanjuje još i potiče konflikt između roditelja kojima treba pomoć da se suoče sa svojim mentalnim smetnjama, poremećajima i bolestima, u ovom trenutku ne nazire se rješenje kako pomoći roditeljima trenutno preko 1793 djece (podatak za 2016.) koja ne viđaju jednog roditelja ili ga viđaju daleko manje od sudske odluke. Rješenja postoje, na dohvat ruke su nam, struka je prepoznala mentalno zdravlje kao bitan sadržaj roditeljske podobnosti.

“Nadležno Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, koje je obaviješteno i o rezultatima nadzora i o izrečenim disciplinskim mjerama, danas bi trebalo odgovoriti hoće li poduzeti dodatne korake…”.

Čekamo i mi, zabrinuti roditelji te postavljamo pitanje :„koliko još djece treba poginuti radi kardinalnih grešaka sustava, koliko još djece treba biti zlostavljano uskraćivanjem njihovog prava na oba roditelja, da bi se nešto poduzelo?“.

https://www.jutarnji.hr/…/prvi-put-zbog-propusta-u…/7973486/

Podijelite na društvenim mrežama: