16.01.2023. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu odazvali smo se pozivu partnerske Udruge Životna linija koji su zajedno sa Hrvatskim savezom udruga za mentalno zdravlje organizirali akciju širenja svijesti o problemu depresije na ovogodišnji “Plavi ponedjeljak” (engl. Blue Monday), kao navodni “najdepresivniji dan u godini”.

Organizatori su uz pomoć volontera podijelili paketiće koje su donirali sponzori, saslušali građane, podijelili iskustva i informirali ih o kontaktima gdje se mogu obratiti za pomoć. 

Depresija je vrlo ozbiljna i česta bolest, koja je predstavljala problem u Hrvatskoj već prije pandemije i potresa. Dugotrajna izolacija i smanjeno kretanje u uvjetima pandemije COVID19 ostavili su duboke psihološke posljedice, što u velikoj mjeri može dovesti do pogoršanja postojeće depresije ili stvaranja novih slučajeva. Najgora posljedica depresije svakako je samoubojstvo jer su depresivne osobe uvelike izložene riziku od suicida. Dapače, depresija je jedan od vodećih uzroka suicida. Brojne posttraumatske stresne reakcije izazvane pandemijom i potresima mogle bi dodatno povećati stopu suicida u Hrvatskoj ukoliko se ne osigura pomoć. Svim suicidalnim osobama preporuča se broj Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01/2376470 (radi od 0 do 24 sata), gdje pomoć mogu dobiti anonimno.

Osjećaji usamljenostituge depresije uobičajeno uslijede nakon događaja poput razvoda. Zato je važno informirati prvenstveno roditelje kome da se obrate za pomoć.  Ponosni smo što su nam u projektima česti partneri Udruga Životna linija, čiji stručnjaci su velika pomoć našim korisnicima. 

 

Podijelite na društvenim mrežama: