U intervjuu s Vama koji je u Večernjem listu objavljen 3.10.2014. a potpisuje ga Dijana Jurasić

http://www.vecernji.hr/hrvatska/plan-o-skrbi-razvod-koji-djecu-manje-boli-964858

iznijeli ste svoje stavove koji su izravno protiv najboljih interesa djece:

1. nije dobro da dijete provodi opsežno vrijeme s oba roditelja

Smatram da u izuzetno opravdanim slučajevima sud može prihvatiti da dijete podjednako živi kod oba roditelja, no to bi se trebalo odnositi na stariju djecu. Nisam sklona tome da mala djeca žive na dvije adrese jer mislim da to za njih nije dobro, ali dopuštam da postoje situacije u kojima je to opravdano.

2. dijete mora imati jednu adresu

Dijete mora imati jednu adresu stanovanja

3. i jedno i drugo roditelji mogu zaobići ako za to nitko ne zna.

Uostalom, može se dogoditi, primjerice, da roditelji potpišu plan da dijete živi kod jednog od njih, a prakticiraju da podjednako živi kod oboje, a za to nitko ne zna, osim ako ne dođe do problema između njih.

To, doduše, ne čudi, s obzirom na to da ste, radeći u radnoj skupini koja je za naručitelja, Ministarstvo socijalne politike i mladih, napisala novi Obiteljski zakon, iz tog novog Obiteljskog zakona izbacili najbolji interes djeteta kao primarni postulat kojeg se svaki zakonodavac i svaki sudac u svakoj državi potpisnici Konvencije o pravima djeteta mora držati.

Time samo potvrđujete ono što sve vrijeme znamo, a nastoji se prikriti: zajednička roditeljska skrb je ovim zakonom ukinuta, a Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi je velika prijevara, jer Vama, sucu, nije prihvatljivo da ta skrb zaživi, jer Vi tomu niste “skloni”.

Vaše izjave smatramo pokušajem produbljivanja sukoba među roditeljima, nepotrebnim i štetnim miješanjem države tamo gdje joj nije mjesto i preuzimanjem uloge za koju nemate ingerencije. Pa, umjesto da roditeljima šaljete pozitivnu poruku da je zajednička fizička skrb dobra za njihovu djecu i da potičete upravo takve dogovore (po definiciji to znači najmanje trećinu vremena do polovice vremena sa svakim od roditelja), Vi preko medija šaljete poruku da to nije u redu ni kad se roditelji dogovore!

Zapravo Vaše izjave novinama takve su da će se budućnost nad njima zgražati.

Nedopustivo je da svoju poziciju moći koristite i protivno Obiteljskom zakonu koji propisuje minimalnu intervenciju države.

Vaše su sklonosti štetne za djecu i roditelje, a također za mnoge suce koji bi inače imali pozitivnije stavove prema djeci, smatramo svojom dužnošću javnost upozoriti na to. Za dodatne informacije upućujemo Vas na statistička izviješća Švedske, Belgije, Francuske, Islanda… koji svi štete svojoj djeci na način kojem Vi niste skloni. Upućujemo Vas i na izviješće i zaključke s prve međunarodne konferencije o zajedničkoj fizičkoj skrbi o djeci razvedenih roditelja:

http://twohomes.org/en_home

Plan o skrbi kako ga Vi vidite, ne boli djecu manje. Sva djeca žele biti puno vremena i žele život sa svakim od svojih roditelja, slobodno vrijeme i rutine, izradu domaće zadaće, uspavljivanje, sklapanje namještaja, prijatelje u okolici i sve drugo, bez obzira na razvod.

Djecu bi manje bolio Plan kad bi se poticalo opsežno vrijeme sa svakim od roditelja, što znamo da neki suci srećom čine, a ne kad se protiv takvog Plana daju skandalozne izjave u medijima, kao što Vi to činite. Osim one djece koja jednog roditelja dugo nisu vidjela pa ga više i ne prepoznaju, zahvaljujući neučinkovit.osti sustava kojega ste Vi predstavnik.

Ne možemo se oteti dojmu da ste nešto jako ljuti i na tu djecu i na te roditelje i da jednostavno ne možete odoljeti a da im ne poručite nešto što će ih zaboljeti. U ovom slučaju je to Plan Marine Parać Garma.

Zaključujemo da se taj Plan krivo zove Plan roditeljske skrbi, jer o djeci zapravo skrbite Vi, Marina Parać Garma. Bilo bi onda dobro da sva ta djeca budu na jednoj, na Vašoj adresi, prema sudskoj odluci. A onda mogu s roditeljima provoditi opsežno vrijeme da nitko ne zna, osim ako ne dođe do problema između vas i njih

Podijelite na društvenim mrežama: