U utorak 14. ožujka 2023. u 20:00 sati u MO Horvati Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, Ines Kovačić iz Udruge Životna linija (partner u projektu) održala je grupu podrške u sklopu projekta „ODABRALI TATE – budućnost djece“.

Na početku su se predstavili novi članovi, podijelili svoje razloge dolaska i probleme koji ih trenutno najviše zaokupljaju. Primjetno je kako sve više članova dolazi ili se raspituje jer su o Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo nešto vidjeli ili čuli u medijima. Tako se i ovog puta ukratko govorilo i o obilježavanju Dana očeva.

Često se na grupama podrške spominju obrambeni mehanizmi pa je Ines Kovačić rekla malo više o istima. Njihova je uloga da čuvaju (brane) osobu od jake anksioznosti, dio su normalnog psihičkog funkcioniranja i uglavnom su nesvjesni. Obično ne koristimo baš zrele mehanizme, ako smo ih uopće svjesni, pa je voditeljica nabrojala i objasnila koje su to zreli mehanizmi obrane koje možemo trenirati i koristiti. Navela je povezivanje, altruizam, humor, anticipaciju (prorada prije događaja, zamisliti kako će biti unaprijed, anticipirati svoje emocionalno stanje), sublimaciju (nešto nekorisno se zamijeni korisnim), supresiju, samodokazivanje i samopromatranje. Kao i sve drugo, najvažnije je osvijestiti kako se u nekim situacijama ponašamo, a tada vježbom i radom na sebi možemo i mijenjati obrasce ponašanja kako bismo postali zreliji i zadovoljniji.

Preporuka svima koji žele aktivno sudjelovati u životu svoje djece i biti ravnopravni roditelj u njihovom životu, da i dalje prate objave na našim stranicama te sudjeluju na našim radionicama. 

Projekt “ODABRALI TATE”  financira Središnji državni ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2022. godinu. “Ovaj dokument izrađen je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta davatelja.”

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

 

 

Podijelite na društvenim mrežama: