U utorak 21. veljače 2023. u 20:00 sati u MO Horvati Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, Ines Kovačić iz Udruge Životna linija (partner u projektu) održala je grupu podrške u sklopu projekta „ODABRALI TATE – budućnost djece“.

U Udrugu se počeo javljati i sve veći broj baka i djedova koji ne mogu viđati svoje unuke, a redovno se javljaju i roditelji koji ubrzo postaju ravnopravni članovi Udruge. Tako je bilo i ovog utorka pa im se prvo obratila tajnica Udruge i voditeljica projekta ODABRALI TATE gđa. Melita Požgaj. Kako ona iz dugogodišnjeg iskustva već i bolje od samih korisnika zna što im i kad treba, na početku im je objasnila što mogu očekivati od Udruge, i odmah podijelila bitne savjete i smjernice.

Nakon toga im je voditeljica grupe podrške Ines Kovačić objasnila način funkcioniranja iste, a da su se bake, djedovi i roditelji koji su prvi puta došli osjećali prihvaćeno i sigurno, može svjedočiti kako su bez imalo zadrške podijelili svoje najintimnije osjećaje i situacije u kojima se trenutno nalaze. Mogla se primijetiti i velika zrelost dugogodišnjih korisnika i članova Udruge koji su svo vrijeme posvetili pomaganju i podršci novim članovima, znajući i prisjećajući se kako je njima bilo kad su bili na samom početku procesa. Uz međusobno bodrenje, no i otvorenu i iskrenu komunikaciju, ponovno su i jako teške situacije nekako postale bar malo lakše i pružila se nada u neku bolju budućnost.

Govoreći o problemima, svi si možemo pomoći jer je to prvi korak ka emocionalnom rasterećenju, a pogotovo kad se može govoriti unutar ovakvih grupa gdje su drugi spremni slušati i vlada podržavajuća atmosfera. To ne znači da nema različitih stavova i mišljenja, no kvalitetnom komunikacijom i vođenim načinom rada, sve je moguće i puno se može naučiti.

Zato i ovoga puta pozivamo sve da se slobodno odazivaju na iste, čak i ako nisu spremni dijeliti osobna iskustva, jer već samo slušajući druge, mogu doći do novih spoznaja koje im mogu olakšati.

Preporuka svima koji žele aktivno sudjelovati u životu svoje djece i biti ravnopravni roditelj u njihovom životu, da i dalje prate objave na našim stranicama te sudjeluju na našim radionicama. 

Projekt “ODABRALI TATE”  financira Središnji državni ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2022. godinu. “Ovaj dokument izrađen je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta davatelja.”

 

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

 

 

 

Podijelite na društvenim mrežama: