U utorak 4. lipnja 2024. u 20:00 sati u MO Horvati Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, grupna terapeutkinja Ines Kovačić iz Udruge Životna linija (partner u projektu) održala je grupu podrške u sklopu projekta „ODABRALI TATE – djeca u fokusu“.

Nakon pozdrava voditeljice projekta Melite Požgaj, grupa je počela s radom. Kako su se pridružili novi članovi, Ines je zamolila da kažu nekoliko riječi o sebi. Ostali su se odmah uključili i dijelili svoje primjere kako bi pomogli novima. Najviše se radilo na odnosu bivših partnera i utjecaju njihovog ponašanja na djecu. Voditeljica grupe podrške objasnila je razvojne faze djeteta kako bi pomogla u razumijevanju i upitima roditelja što je i kada najbolje činiti i kako se ponašati. Objasnila je da ne postoje savršeni roditelji i da je normalno da će se dogoditi neke greške koje si trebamo oprostiti. Članovi grupe su podijelili kako im je teško naći balans i da se često izgube u svim tim pravnim procesima, odnosima i emocijama koje se pojavljuju i izgube sigurnost u sebe i svoje odluke. Prepoznali su i nelagodu koju im stvaraju zaposlenici institucija s kojima trebaju surađivati, da se nekada ne znaju izraziti, zauzeti za sebe i komunicirati na kvalitetan način.

Grupa je bila puna razumijevanja i podrške, a Ines im je objasnila da upravo tome ove grupe podrške i služe. Tu svi slobodno mogu dijeliti i pokušava se stvoriti sigurno mjesto gdje će i oni koji inače nemaju podršku okoline i svojih najbližih, naći ljude koji su tu za njih.

Na grupama podrške se može puno naučiti, doći do uvida, učiti zrelo komunicirati, mijenjati vlastite obrasce ponašanja, pomoći drugima i sebi, mijenjati nezrele obrane u zrele, vježbati različite socijalne vještine, uvidjeti da nismo sami i da svi imaju slične ili iste probleme i još puno toga, te na kraju sve zajedno zatim primjenjivati na sve ostale grupe koje imamo u svom životu.

Pozivamo sve da se bez zadrške pridruže i svojim iskustvom, dijeljenjem osobne priče i slično, pomognu i drugima i sebi.

Preporuka svima koji žele aktivno sudjelovati u životu svoje djece i biti ravnopravni roditelj u njihovom životu, da i dalje prate objave na našim stranicama te sudjeluju na našim radionicama. 

Projekt “ODABRALI TATE”  provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2023. godinu.

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

Podijelite na društvenim mrežama: