U utorak 7. studenog 2023. u 20:00 sati u MO Horvati Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, Ines Kovačić iz Udruge Životna linija (partner u projektu) održala je grupu podrške u sklopu projekta „ODABRALI TATE – djeca u fokusu“.

Na početku je, kao i obično, sve pozdravila voditeljica projekta Melita Požgaj i poželjela dobrodošlicu novim članovima.

Ines Kovačić im je objasnila kako funkcioniraju grupe podrške i navela koji su neki od benefita iste. Prvo je obično da osobe spoznaju da nisu same i da i drugi imaju slične ili iste probleme, kroz razgovor dolazi do rasterećenja. Netko može imati problema u komunikaciji s većim brojem ljudi, pa grupa može poslužiti i za vježbanje socijalnih vještina, pomaže se drugima svojim iskustvom ili pitanjima, a to onda i osobi koja pomaže donosi osjećaj zadovoljstva, uči se aktivno slušati i razumjeti tuđe probleme što može pomoći i u svim drugim odnosima. Sposobnost predanog, aktivnog slušanja bez prekidanja jedan je od ključnih aspekata komunikacije, kako kod odraslih, tako i u odnosu s djecom. Aktivnim se slušanjem potiče i održava razgovor, pomaže se djetetu da s povjerenjem govori o onome što ga muči te mu se poručuje da ga se čuje i razumije, uz prihvaćanje njegovih stavova i osjećaja čime se stvara ozračje sigurnosti.

Novi su se članovi bez zadrške uključili u rad grupe i puno se govorilo o emocijama, što i jest najbitnije. Emocije su te koje upravljaju našim razmišljanjem, ponašanjem i djelovanjem i time utječu na naše tijelo u potpunosti. Nakon intenzivnijeg rada grupe, dijeljenja osobnih iskustava, međusobnog pomaganja i prorade, došlo je do potrebe za „relaksacijom“, koja se manifestirala kroz humor. Voditeljica grupe podrške za kraj je objasnila kako nam obrambeni mehanizmi služe kako bi nas obranili (čuvaju nas) od jake anksioznosti, operiraju uglavnom nesvjesno i dio su normalnog psihičkog funkcioniranja, no mogu biti i patološki kada su prisutni u neskladu s dobi ili jačinom. Humor je primjerice jedna od zrelih obrana.

Pozivamo sve da se bez zadrške pridruže i svojim iskustvom, dijeljenjem osobne priče i slično, pomognu i drugima i sebi.

Preporuka svima koji žele aktivno sudjelovati u životu svoje djece i biti ravnopravni roditelj u njihovom životu, da i dalje prate objave na našim stranicama te sudjeluju na našim radionicama. 

Projekt “ODABRALI TATE”  provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2023. godinu.

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

 

Podijelite na društvenim mrežama: