„Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece“, slogan je pod kojim je davne 1989. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda dan 15. svibnja proglasila Međunarodnim danom obitelji.

 

Tim povodom u srijedu 15. svibnja 2024. Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo (HURR) organizirala je prigodni program u Gradskoj knjižnici Knežija u Zagrebu

Poseban gost je bio  dipl. psiholog Bojan Klapčić koji je održao predavanje „Izazovi suvremenih obitelji: psihološka perspektiva“. Suvremene obitelji suočavaju se s raznovrsnim izazovima, od kojih su neki globalni, a neki specifični za određene lokalne sredine. Neki od najvećih izazova suvremenih obitelji su ravnoteža između posla i obitelji (radi optimizacije radnih mjesta), financijski pritisci (radi konzumerizma), tehnološka distrakcija: tehnologija olakšava komunikaciju i pristup informacijama, ali smanjuje „zajedničko obiteljsko vrijeme“ (pa se smanjuje roditeljski utjecaj), sjedilački način života i odraslih i djece (s posljedicama po zdravlje) i drugi. Mnogi od navedenih izazova vode problemima mentalnog zdravlja radi povišenog mentalnog opterećenja, a onda i stresa, poremećaja raspoloženja, agresivnosti, ovisnosti. Konačno, uz različite obiteljske dinamike i identitete danas je vrlo zahtjevan odgoj i obrazovanje djece za kompleksnost suvremenog svijeta. Osim što predstavio izazove, ponudio je rješenja, kako ih prevladati kao društvo i kao roditelji te oduševio sve prisutne.

Knjižnica je od jutra bila otvorena za djecu i njihove roditelje. Dječica su crtala svoju obitelj, a crteži su stavljeni u prostor knjižnice kao dio izložbe SRETNO DJETINJSTVO. Ono najljepše je da doma nisu otišli praznih ruku jer je trud svakog djeteta bio nagrađeno prigodnim poklonom, zahvaljujući donacijama članova udruge te tvrtkama Visual Optika, Fed d.o.o. , Šušak dekori i UpRent d.o.o.

U čovejkovoj srži je želja za pripadanjem, a potreba povezivanja s drugima duboko je ukorijenjena u nama. Obitelji su temelj svakoga društva, a pružajući osjećaj pripadnosti i identiteta sudjeluju u oblikovanju vrijednosti i uvjerenja pojedinaca. Za našu djecu želimo sretno i bezbrižno djetinjstvo i ravnopravno roditeljstvo uz svu ljubav svakog roditelja i cijele obitelji.

 

Velika zahvala svima koji su nam se pridružili na obilježavanju Međunarodnog dana obitelji, posebno našim volonterima te smo se  zajedno podsjetimo da je obitelj temelj današnjeg društva, a iz obitelji i obiteljskog okruženja stvaraju se ljudi sa svojim karakterom, stavovima, vjerovanjima koji grade svijet budućnosti.

Podijelite na društvenim mrežama: