Milanka OpačićUkoliko Ustavni sud, u konačnici, donese odluku da je novi Obiteljski zakon u nesuglasju sa važećim Ustavom RH, Udruga će zamoliti da se vrate svi novci isplaćeni iz proračuna za izradu nakaradnog zakona.

Prof. dr. sc. Dubravka Hrabar s Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu istaknula je kako se današnja Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske može sagledati kroz nekoliko važnih činjenica.

„Ponajprije, kvaliteta odluka Ustavnoga suda na zavidnoj je stručnoj razini u ovom sazivu Suda. Sud doista vodi brigu o primjeni Ustava i usklađenosti propisa s Ustavom kao najvišim propisom u RH. Osim toga, Sud sve slučajeve razmatra kroz prizmu prakse Europskoga suda za ljudska prava kao i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, čime daje dodatni legitimitet i kvalitetu svojim odlukama“, istaknula je Hrabar te dodala da ova odluka suspenzivnog karaktera potvrdila je da je riječ o golemom propustu zakonodavca u donošenju propisa koji nije zadovoljavao standarde kako stručnosti (ponajprije znanja kako se propisi pišu), tako i pravnog kontinuiteta, pravne sigurnosti, sadržajnog i logičnog uređenja pravnih instituta.

„Na to su upozoravali akademska zajednica, odvjetnici, udruge, pojedinci, pa čak i suci kad su se suočili s primjenom Zakona. Iz obrazloženja Odluke kojom se suspendira Obiteljski zakon 2014 važnom smatram tvrdnju kako je riječ o osjetljivim pravnim područjima društvene, obiteljske i individualne važnosti, pa suspenzija ovog zakona znači i pravodobnu zaštitu građana od mogućih štetnih posljedica primjena ovog propisa, koji je nažalost donesen na neprimjeren način“, zaključila je Hrabar.

Podijelite na društvenim mrežama: