03.09.2021. u prostorijama MO Horvati Srednjaci na adresi Horvaćanska cesta 54 Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo najavila je projekt “ODABRALI TATE – ravnopravno roditeljstvo najbolji interes djece”. 

U pozdravnom govoru tajnica udruge  voditeljica projekta Melita Požgaj pozdravila je prisutne te prenijela osnovne informacije o projektu kojemu je  cilj poticanje očeva na veću uključenost u obiteljski život i aktivniju roditeljsku ulogu te poticanja rodne ravnopravnosti unutar obitelji. Projekt se planira odvijati punih 10 mjeseci, od 01.09.2021. do 30.06.2022.  Za to vrijeme će se održati 30 besplatnih radionica, otvoriti će se 10 info točaka u cijeloj Hrvatskoj, pružit će se savjetodavna pomoć i podrška očevima i svim zainteresiranima svakodnevno putem mailova, telefona i individualnih i grupnih sastanaka, organizirati će se izleti,  obilježavanje Dana očeva i Dana obitelji, te će se na kraju organizirati završna konferencija uz evaluaciju rada izvoditelja aktivnosti te prikazivanje spota. Tokom svih 10 mjeseci odvijanja projekta aktivno će se pridružiti mnogobrojni volonteri. 

Zahvalila je na podršci mnogobrojnim medijima koji su prenijeli informacije o održavanju projekta te poziv udruge da se aktivnostima pridruže tate, oni koji to planiraju ali i mame i djedovi i bake , svi kojima je važna dobrobit djece i odabrali su ravnopravno roditeljstvo kao najbolji interes djece. Predstavljanje projekta pratili su novinari HRT-a koji su snimili prilog o projektu na Dnevniku 3, te novinari Jabuke TV, koji su prilog o projektu prikazali 06.09.2021.

U pozdravnom govoru zahvalila je na podršci tatama iz Daddyhood Europe, posebno tati Marinu Manzoniu koji se javio Udruzi te ponudio suradnju obzirom da njihova organizacija ima za cilj promoviranje aktivnog očinstva te se zalaže za ravnopravno roditeljstvo. 

Također je zahvalila na dolasku gđi Karli Martini Štefanić koja je prisustvovala u ime Gradskog ureda za zdravstvo, koji su svojim dolaskom potvrdili važnost aktivnosti koje će provoditi Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo. 

Sudionike je pozdravila u ime partnera na projektu udruge Životna linija, gđa Ines Kovačić, diplomirana sociologinja koja će održati 10 edukativnih radionica za očeve. Njena 1.radionica sa temom “Emocionalno osnaživanje i upoznavanje s tehnikom nošenja sa stresom” održat će se u utorak 14.09.2021. u 20 h na istoj adresi. 

Predsjednik Udruge Oliver Čanić nakon toga je održao Radionicu “Ravnopravno roditeljstvo” čiji je cilj dodatno motivirati roditelje za ravnopravno roditeljstvo kako bi omogućili svakom djetetu podjednako vrijeme sa oba roditelja. Na radionici je definirao što je to ravnopravno roditeljstvo i kako u praksi funkcionira. Upoznao je  polaznike sa prednostima ravnopravnog roditeljstva i zašto je ono unazad 20 godina u brojnim znanstvenim i stručnim radovima opisano kao najbolji interes djeteta. Predočio je aktualne statističke pokazatelje iz RH i usporedio ih sa zemljama u kojima je ravnopravno roditeljstvo standard roditeljske skrbi.

Nakon održane radionice svi sudionici pozvani su na kratko druženje, u skladu sa trenutnim epidemiološkim mjerama. 

Aktivnost je održana uz pomoć 4 volontera, te uz veliku pomoć i podršku agencije Imam feeling, te divne, pozitivne i profesionalne Mie Bednaž čija je poruka : “Zajedno stvaramo bolje sutra za našu djecu i za neke nove generacije” . 

Cjelokupan projekt podržava tata Domagoj Jakopović Ribafish, koji se pridružio mnogobrojnima dosadašnjim aktivnostima udruge. Njegov projekt RokOtok nastoji podići svijest o važnosti vremena koje roditelji, kroz sport i učenje provode s djecom te razvijati i poticati dječju radoznalost i istraživački duh.  

Pozivamo tate i oni koji će to postati, pozivamo i mame, djedove i bake, te sve one koji žele dobro svojoj djeci da nam se pridruže na našim aktivnostima.  Svako dijete ima pravo na mamu i na tatu, a prava i dobrobit djeteta beskompromisno moraju biti na prvom mjestu. Zajedničkim aktivnostima pokažimo da su ravnopravno roditeljstvo i sretno djetinjstvo svojoj djeci ODABRALI TATE!

Projekt je financirao Središnji državni ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2021. godinu.

 

 

 

 

Podijelite na društvenim mrežama: