UN je 1993. godine odredio 15. svibnja kao Međunarodni dan obitelji, a s ciljem da se naglasi važnost obitelji kao osnovnog elementa svakog društva. 

Svake godine se raznim događajima obilježava ovaj dan čime se prisjećamo, da je obitelj temelj današnjeg društva, da se iz obitelji i obiteljskog okruženja stvaraju ljudi sa svojim karakterom, stavovima, vjerovanjima koji grade neki budući svijet.

Ove godine, povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji, Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo organizirala je tribinu i postavljanje izložbe dječjih crteža „SRETNO DJETINJSTVO“ 

Izložba „SRETNO DJETINJSTVO“ postavljena je u Gradskoj knjižnici Voltino u Zagrebu od 10.05. do  20.05.2022.

14.05.2022. na tribini u knjižnici Voltino sve prisutne pozdravila Anu Bakarić, koordinatoricu Gradske knjižnice Voltino  te u ime organizatora Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, tajnica Melita Požgaj.

Potom je Tomo Vega, poznati pisac dječjih slikovnica , pročitao dio priče  “Grga traži obitelj” o dječaku koji živi u Domu za nezbrinutu djecu i s nestrpljenjem čeka dan kada će dobiti roditelje i obitelj koju će zvati svojom. Ova dirljiva i poučna priča govori nam o željama, strahovima, nadama, boli i veselju, a djeci i odraslima će približiti život djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Nakon toga je dipl. psiholog Bojan Klapčić obradio vrlo zanimljivu temu “Djeca u igri-uloga mame i tate” te sve prisutne pozvao na malu igru koja nas je sve raspoložila. 

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo  ovim pozitivnim primjerom uz vesele dječje crteže želi pokazati kako djeca uz mamu i tatu sretno provode zajedničko vrijeme te koliko je za njihovo odrastanje važna podjednaka uloga oba roditelja i cijele obitelji.

Crteži su sakupljeni na različitim aktivnostima koje je organizirala Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo : Dan obitelji u parku Trešnjevka, Dan očeva u parku Srednjaci, Grad Svetog Nikole u Zoološkom vrtu grada Zagreba, u Ilica QART te na kreativnoj radionici u DV Limač u Zagrebu.

Izložba je dio projekta „SRETNO DJETINJSTVO“ kojeg Udruga provodi od 2020. godine, a kojem je cilj pozitivnim primjerima ukazati na važnost oba roditelja, mame i tate u životu djece i time unaprijediti i zaštiti prava djece te osnažiti kapacitete obiteljima i pružiti im podršku.

Zahvala medijima koji nas prate ; 

 

https://mojzagreb.info/zagreb/u-nedjelju-je-dan-obitelji-15-05-2022

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/dan-obitelji-60536/60536

 

 

 

         

Podijelite na društvenim mrežama: