Međunarodni dan muškaraca (MDM) slavi se 19. studenoga.

Inauguriran 1999. godine na Trinidadu i Tobagu, ovaj je dan s popratnim zbivanjima stekao potporu mnogih pojedinaca i skupina u Australiji, na Karibima, u Sjevernoj Americi, Aziji, Europi, Africi i Ujedinjenim narodima.

Za uvođenje ovog dana u međunarodni kalendar zaslužan je dr. Jerome Teelucksingh s West Indies sveučilišta. “Shvatio sam da ne postoji dan za muškarce. Neki će reći, pa dobro, postoji Dan očeva, ali to nije isto. Nisu svi muškarci očevi, što je s mlađim dečkima, tinejdžerima…?”

Ciljevi proslave Međunarodnoga dana muškaraca uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka, poboljšavanje rodnih odnosa, promicanje spolne ravnopravnosti, te isticanje pozitivnih muških uzora. Prilika je to za naglašavanje diskriminacije prema muškarcima i dječacima te proslavu njihovih postignuća i doprinosa, posebice za njihove doprinose zajednici, obitelji, braku i brizi za djecu.

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo (HURR) obilježila je taj dan podijelivši na društvenoj mreži dokumentarni film “Tata od formata”  koji je Centar za kulturne djelatnosti snimio u suradnji sa Hrvatskom udrugom za ravnopravno roditeljstvo i članovima udruge,  tatama Edinom i Berislavom.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politika privatnosti.
I Accept

Podijelite na društvenim mrežama: