10.12.2021. na Međunarodni dan ljudskih prava tajnica Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo sudjelovala je na Međunarodnoj konferenciji “Svako dete ima pravo na roditeljstvo zdravo” koju je online organiziralo Udruženje “Vitezovi osmeha” iz Novog Sada. 

Na svojoj web stranici ovako su najavili Konferenciju : 

” Završna konfrencija ove godine na Dan promocije ljudskih prava otvoriće nam prostor za diskusiju o izuzetno važnom pitanju od koga zavisi mentalno, psihičko, fizičko i socijalno zdravlje i integritet dece koja odrastaju i teže samoostvarivanju u profesionalnim, porodičnim i društvenim ulogama. 

Cilj konferencije sadržan je u potrebi promocije, podizanja socijalne, stručne i medijske vidljivosti, te unapredjenja instituta ravnopravnog roditeljstva u području socijalne zaštite dece i roditelja, kao i aktualizacija značaja reverzibilnih relacija deteta i roditelja. 

Takodje, borba za garanciju  prava na jednaku recipročnu participaciju u procesu odrastanja deteta i praktičnu izgradnju novog standarda prepoznatog u ravnopravnom roditeljstvu ne sme biti ostavljena u drugom planu. 

Na konferenciji se bavimo konkretnim slučajevima, sistemskim rešenjima, ali i fenomenom otudjenja, kao i proceduralno pravnim i pedagoško psihološkim okvirima zbližavanja deteta i roditelja. 

Panelisti i ovaj put prvi medju jednakima u oblasti ravnopravnog roditeljstva, iskusni, požrtvovani i iskreni: 

Požgaj Melita, roditelj  
Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo, Zagreb  

Ivančič Iztok, roditelj   
DOOR, Ljubljana   

mr sc. Pavlović Dejan, doktorand socijalnog rada  
Visoka škola zdravstva i socijalnog rada “Sv. Elizabete”, Bratislava  

Zorić Jelena, psiholog  
CSR Novi Sad 

Nikolić Karanović Tanja, psiholog    
CSR Aleksinac 

Zbog tehničkih problema nažalost nismo mogli iznijeti prezentaciju koju smo poslali organizatorima, no sa velikom pažnjom pratili smo Konferenciju na kojoj je online prisustvovalo preko 100 sudionike što je itekako važan pokazatelj koliko je i u susjednoj Srbiji veliki problem otuđenja djece od roditelja te kako ga je važno pod hitno rješavati isto kao i u Hrvatskoj. 

Ravnopravno roditeljstvo je najbolji interes djece svugdje u svijetu i na tome se treba hitno i brzo raditi uz suradnju svih institucija i sudionika u procesima zaštite prava djece. 

 

http://vitezoviosmeha.weebly.com/medjunarodna-konferencija-svako-dete-ima-pravo-na-roditeljstvo-zdravo.html

 

 

Podijelite na društvenim mrežama: