27.10.2021. u organizaciji Društvo DOOR i Društva očeva Slovenije održana je u Ljubljani Međunarodna konferencija “RAVNOPRAVNO RODITELJSTVO”  u kojoj je sudjelovalo 6 udruga, udruženja i društava iz 5 zemalja zapadnog Balkana ( Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Sjeverna Makedonija i Srbija) te 9 renomiranih , vrhunskih stručnjaka iz Slovenije, Njemačke, Italije, Belgije i SAD-a koji su ponudili objašnjenja i rješenje problema zaštite prava djece. ?????❤
 
U ime Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo sudjelovali su tajnica Melita Požgaj Ex Belošević i član Upravnog odbora Željko Pernar. Zaključci Hrvatske udruga za ravnopravno roditeljstvo na Međunarodnoj konferenciji : ” Ono što je potrebno jest novi standard, najbolji interes djeteta iz perspektive djeteta i pristup odlučivanju o sadržajima roditeljske skrbi koji se temelji na čvrstim temeljima empirijskih istraživanja.
Djeca trebaju i žele oba roditelja u svojim životima, izvan ograničenja odnosa „susreta i druženja“ ili po novom „osobnih odnosa“. Ravnopravno roditeljstvo, kao provediva i poželjna alternativa, jest u najboljem interesu djeteta iz perspektive djeteta. I da ne bude iluzija, ravnopravno roditeljstvo nam nitko neće pokloniti na pladnju – za njega se valja izboriti. “
 
O važnosti Konferencije govori podatak da ju je pratilo oko 250 sudionika iz svih zemalja Regije.
 
Uvodnu riječ održao je Dušan Mikuž, glavni ravnatelj Uprave za obitelj MDDSZ-a. Predstavio  je Obiteljski zakon.
 
Uslijedile su prezentacije stanja u području brakorazvodnih postupaka od strane predstavnika šest udruga (NVO) iz regije:
DOOR – Društvo za otroke, očetovstvo in resnico iz Slovenije
– Neformalno udruženje Ravnopravno roditeljstvo B i H 
– Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo
Iz prezentacija udruženja roditelja svake države jasno je, da su problemi poprilično isti u svim zemljama. Sličan je i odnos društva, medija i sudske prakse. Ali ono što oduševljava jesu mali pomaci: saradnja NGO-a kod revizije zakonodavstva u Makedoniji, sve više sudskih rešenja sa ravnopravnim roditeljstvom te interes medija u Hrvatskoj, diže se awareness u BiH, svijest i reakcija pojedinaca se mijenja u Srbiji a u Sloveniji mijenjanje sudske prakse viših sudova te politički poticaji (Državni svet RS, Strateški svet za socialu RS).
 

Nakon toga je prezentaciju održalo 9 renomiranih stručnjaka iz Slovenije, Njemačke, Belgije, Italije i SAD-a.

Marie-France Carlier – belgijska sutkinja koja je govorila o ključnoj ulozi suca u obiteljskom sudu. Kazala je da ova uloga može biti od koristi djeci, ali i da je potrebna obrazovana i kompetentna osoba. Da uloga suca nije da presudi, nego da savjetuje.

Hans-Christian Prestien – njemački sudac, rekao je da čak ni u Njemačkoj brakorazvodni postupci nisu uvijek u korist djece. Da dobar sudac mora biti svjestan štetnosti oduzimanja djeteta jednom roditelju.

dr. Jorge Guerra González – vještak sudske medicine iz Njemačke govorio je o opasnosti otuđenja djeteta kao iznimno ozbiljnom obliku psihičkog nasilja nad djecom. Da to, ako se ne uzme u obzir, može negativno utjecati na sudske odluke. Ovu opasnost najbolje je riješiti uravnoteženim kontaktom s oba roditelja i nakon razvoda.

dr. William Fabricius – psiholog i znanstvenik iz SAD-a, objasnio je na temelju opsežnog istraživanja da uravnoteženo roditeljstvo sprječava emocionalnu nestabilnost kod odraslih koji su tijekom adolescencije bili djeca razdvojenih roditelja.
dr. Vittorio Vezzetti – talijanski pedijatar, istaknuo je da brakorazvodni postupak nije samo pravni i ekonomski problem, već je prvenstveno zdravstveni problem, posebno za djecu, a pogotovo ako traje nekoliko godina. Takve posljedice mogu biti čak i nasljedne (epigenetika).
 
Važan doprinos razumijevanju i prevenciji posljedica dugotrajnog brakorazvodnog postupka dodala su tri slovenska panelista: dr. Milan Hosta, filozof Izidor Gašperlin i  terapeut Matej Zaplotnik, stručnjak za otuđenje djeteta. 
 
Na kraju su svi učesnici Konferencije izrazili vjeru da će u budućnosti doći do suradnje sa socijalnom službom, zakonodavstvom i pravosuđem a najviše sa organizacijama civilnog društva koje se bore sa sličnim problemima. ?????❤
Snimku Međunarodne konferencije “Ravnopravno roditeljstvo” možete pogledati na linku : https://www.youtube.com/watch?v=y6eAaj1CZzU

Podijelite na društvenim mrežama: