U ponedjeljak 13.11.2023. u Graditeljskoj tehničkoj školi na adresi Avenija Većeslava Holjevca 17 u Zagrebu, Boro Ranitović –  Anan-Do majstor borilačkih terapeutskih vještina te predsjednik Udruge CENTAR DO, održao je 1.tai chi radionicu u sklopu projekta “BAKU I DJEDA SVAKO DIJETE TREBA”

Tai chi chuan je samodisciplina, nastala na temeljima kineskih borilačkih vještina, kineske tradicionalne medicine i filozofije.
Danas se najviše vježba u svrhu postizanja i održavanja zdravlja, jer sporo i blago izvođenje, naglašeno energizira i vitalizira cijeli organizam vježbača.

Drago nam je da smo uz suradnju sa partnerom Udrugom CENTAR DO pokazali važnost vježbanja u svrhu održavanja zdravlja, što je i te kako potrebno korisnicima našeg projekta i članovima naše udruge.

Voditelj radionice Boro Ranitović – detaljan opis rada:

13.11.2023.

GRADITELJSKA TEHNIČKA ŠKOLA, AV.V. Holjevca 17, 10010 Zagreb

Vrijeme: 19.00 – 20.30 sati

Metoda: Tai chi

Polaznici: iz Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, projekt Baku i djeda svako dijete treba

Voditelj: Boro Ranitović

Uvod

Melita nam je predstavila projekt, a Boro nam je predstavio blagodati ovog načina vježbanja.

Vrijeme trajanja 10 minuta

Zagrijavanje i istezanje

Počeli smo s laganim hodanjem i svjesnim disanjem, u trajanju od nekoliko minuta.

Potom kruženje kukovima, koljenima, ramenima, rotacijom trupa u lijevu i desnu stranu.

Nastavili smo sa širenjem ruku ispred prsa, kroz udah s iskorakom jedne noge, a potom i vraćanjem tijela u početni položaj s pažnjom i dalje na disanju i uslađivanju pokreta ruku i nogu.

Vježbe istezanja u jednu i drugu stranu uz pojačanu pažnju na detalje koji se odnose na položaj ruku, nogu, težišta tijela koje se mijenja tijekom izvođenja vježbe.

Otresanje ruku i cijelog tijela za rješavanje nagomilanog stresa.

Zadržavanje pozicije tijela u pojedinim položajima, a sve kako bi se ojačala pažnja i svjesnost o svom tijelu i mogućnosti otvaranja lokomotornog sustava.

Vrijeme trajanja 15 minuta.

Kratke vježbe

Ovaj tip vježbi ima desetak brojeva, a pri izvođenju su simetričnih izričaja lijeve i desne strane tijela, tako da su lakše za pamćenje.

Jedna od tih je Divlja guska, koja ima 10 brojeva, a izveli smo je 10 puta.

Vrijeme trajanja 15 minuta

Duga vježba

Ovaj tip vježbi traje 35 minuta i uključuje duže vježbe. Jedna od tih je Lohan chi kung. Relativno lagana vježba koja s vremenom postaje kompliciranija, tako da je mogu raditi i početnici i napredniji. Vrlo je slojevita i kako je razumijemo, tako se znanje o istoj nadograđuje; od fizičkog pokreta ka energetskom.

Drugi dio dugih vježbi koje smo radili, odnosi se na tai chi. Također dosta zahtjevna energetska vježba, koja naglašava disanje, svjesnost i točnost izvođenja pokreta.

Puno vremena smo proveli u ležernoj i opuštenoj atmosferi s pojedinim dionicama smijeha, jer se većina vježbača nije do sada srela s ovakvim načinom vježbanja.

Opuštanje i istezanje

Na kraju smo se iznova, naglašeno opuštali, vikali, otresali tijelo uz izmjenu sporih i brzih pokreta.

A onda sjeli, zatvorili oči i utonuli u mir.

Potom i kratak razgovor o doživljenom iskustvu za vrijeme vježbanja i potvrda svih uključenih, kako je ovaj vid vježbanja izvrstan i za stariju populaciju, jer nije agresivan i odveć naporan.

Vrijeme trajanja 15 minuta.

Projekt “BAKU I DJEDA SVAKO DIJETE TREBA ”  provodi se uz financijsku podršku Grada Zagreba

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

Podijelite na društvenim mrežama: