23.09.2022. tajnica Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo Melita Požgaj sudjelovala je na Konferenciji MenCare – Zašto poticati očinski i roditeljski dopust koja se održala se u Kući Europe. 

Na konferenciji su gostovali Veleposlanica Kraljevine Švedske, Predrag Fred Matić, članice Udruge za kreativni socijalni rad, udruge B.a.B.e., Hrvatske udruge poslodavaca, Udruge Glas poduzetnika te predstavnici_ce Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, MODE 1, Ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

O 1. kolovoza očevi u Hrvatskoj mogu koristiti plaćeni „očinski dopust“. To je pravo uvedeno stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Ova novina je zahtjev Europske direktive o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi koju je međutim, Hrvatska prenijela u svoje zakonodavstvo u minimalnom zahtjevu i u posljednji trenutak. Naime rok za implementaciju Direktive u nacionalno zakonodavstvo bio je 2. kolovoza, a Direktiva je predvidjela minimalnih deset dana očinskog dopusta, te je Hrvatska usvojila upravo taj minimalni broj dana.

Za vrijeme tih deset zaposlenik dobiva cijelu plaću, a može ih koristiti u prvih šest mjeseci djetetovog života. Također, riječ je o 15 dana u slučaju rođenja blizanaca. Ovo pravo je neprenosivo na majku, jer je svrha tog prava u Direktivi omogućiti očevima da se više uključe u skrb o djeci. Mjerom se cilja i utjecati na to da veći broj očeva koristi roditeljski dopust. Naime, razlikuje se porodiljni dopust koji se ostvaruje do šestog mjeseca djetetovog života, i roditeljski dopust koji se koristi od navršenog šestog mjeseca djeteta. Iako roditeljski dopust mogu koristiti i majke i očevi, u Hrvatskoj ga još uvijek koristi vrlo mali broj očeva.

Što trebate učiniti kako biste ostvarili pravo korištenja očinskog dopusta, pogledajte na linku : https://hzzo.hr/novosti/ostalo/ocinski-dopust-i-novosti-u-sustavu-rodiljnih-i-roditeljskih-potpora?fbclid=IwAR0autosENsgST-kiO8mTxUOiUw-k9aotQ-oI2_zFXYCjePP6YGcIvC1vkM

 

Podijelite na društvenim mrežama: